2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új, ingyenes honlap dolgozza fel az elmúlt hat évtized magyar szépirodalmát

2019. május 28. 15:55 MTI

Hatvan év legfontosabb szépirodalmi műveit és eseményeit ismertető weboldalt készít a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) kutatócsoportja. Az 1956 és 2016 közötti időszak kortárs magyar irodalmát feldolgozó munkát hétfőn mutatták be a Pesti Vigadóban.

Hétfőn mutatták be azt a weboldalt, ami az elmúlt 60 év legfontosabb szépirodalmi műveit és az irodalomhoz köthető eseményeit mutatja be. Az oldalt a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) kutatócsoportja készítette.

Falusi Márton, a szerkesztőbizottság vezetője a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyar irodalmi művek és események 1956-2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re 800 szócikkben dolgozza majd fel a magyar irodalom 60 évét 1956-tól 2016-ig.

Jelenleg a kutatás első évében készült több mint 220 szócikket érhetik el az érdeklődők. Falusi Márton szerint a nagyszabású vállalkozás irodalmi és művelődéstörténeti szempontból is hiánypótló.

Azt is mondta, hogy a lexikon nem alkotó, hanem műközpontú és horizontális megközelítésben, évről évre haladva, számos kereszthivatkozással tartalmazza az 1956 és 2016 között kiadott legfontosabb magyar szépirodalmi műveket, valamint az irodalmi gondolkodást meghatározó eseményeket.

A szócikkek között műfajok, szerzők, kiadók és szócikk írók alapján is lehet keresni. A világos, jól követhető és rövid elemzések az irodalomtörténet korszerű módszereiből kiindulva, ismeretterjesztő céllal hívják föl az érdeklődők figyelmét a kortárs magyar irodalom jelentős teljesítményeire.

Falusi Márton azt is elmondta, hogy mivel a munka nyomtatott kézikönyv formájában is megjelenik majd, egy szerző legfeljebb 5 művéről készül szócikk, és a hozzájuk kapcsolt, válogatott szakirodalom is legfeljebb 5 értekező művet tartalmaz.

Az irodalmi lexikon széles körű szakmai összefogással készült, szócikkeit a kutatócsoport tagjai, valamint felkért külső szakértők válogatják és írják. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta, a lexikon célja a kortárs magyar irodalom értékeinek bemutatása, népszerűsítése.

Azt is mondta, hogy az MMA MMKI a kortárs művészeti szemléletmódok, stílusok lehető legátfogóbb feltárására és elemzésére törekedve tervezi, hogy a lexikon tárgykörét más művészeti ágakra is kiterjeszti. Elmondta, hogy az ingyenesen elérhető és folyamatosan frissülő honlap mellett az MMA MMKI nyomtatott formátumú lexikonban is közzé fogja tenni a kutatás eredményeit.

Kocsis Miklós, az MMA MMKI igazgatója azt mondta, hogy öröm és büszkeség számára, hogy a kutatóintézet egy ilyen fantasztikus projekten dolgozik, majd megköszönte a szerkesztőbizottság munkáját, amelynek vezetői Pécsi Györgyi és Falusi Márton, tagjai pedig Elek Tibor, Jánosi Zoltán, Márkus Béla, Nagy Gábor, Papp Endre, Smid Róbert, Sturm László, Szörényi László, Toldi Éva, Tóth László, Vasy Géza.

Pécsi Györgyi főszerkesztő elmondta, hogy a kronologikus elrendezésű munkába 700-750 irodalmi művet és mintegy 50-70 olyan eseményt válogattak be a szerkesztőbizottság tagjai, amelyek érdemi módon hatottak az irodalmi élet alakulására. Azt mondta, az 1956-2016 közötti időszak a magyar irodalom legkevésbé feltárt korszaka.

Alapvetésük volt a munka során, hogy semmiképpen ne legyen ideologikus az anyag, és amennyiben lehetséges, kerülje el a politikai vonatkozásokat. Az is céljuk volt, hogy a határon túli alkotások integráns részei legyenek a válogatásnak, valamint, hogy ne olyan kézikönyvet hozzanak létre, amelyet csak a szakemberek használnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár