2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Tíz imposztor a középkorból, aki belebukott a szélhámosságba

2017. szeptember 13. 08:36

Nagy Lajos ambiciózus „unokatestvére”

A magyar trónt az Anjou-ház számára megszerző I. Károly húga, Magyarországi Klemencia 1315-ben kötött házasságot X. Lajos francia királlyal. A frigy nem volt hosszú, Lajos kevesebb mint egy évvel az esküvőt követően elhunyt, hátrahagyva terhes feleségét – és egy igen zavaros trónöröklési kérdést. A néhai Lajosnak halálakor ugyanis még nem volt fiúgyermeke, csak egy négyéves lánya, így mindenekelőtt meg kellett várni, hogy milyen nemű gyermeknek ad majd Klemencia életet. 1316. november 15-én aztán megszületett I. (Utószülött) János francia király, aki mellett régensi pozíciót nagybátyja – X. Lajos öccse – Fülöp herceg látta el. A csecsemő azonban alig öt nappal később meghalt – természetesen azonnal szárnyra kapott a szóbeszéd, hogy megmérgezték – és a koronát a régens ragadta magához, V. Fülöp néven. Mindez azonban lehetőséget teremtett arra, hogy III. Edward angol király saját örökösödési jogát hangoztatva kirobbantsa a százéves háborút.

Évtizedekkel később a Róma feletti hatalmat rövid időre magához ragadó néptribun, Cola di Rienzo 1354-ben világrengető kijelentést tett. Állítása szerint, az újszülött I. Jánost kicserélték egy másik csecsemővel, így a kis francia király túlélte az esetet és egy gazdag itáliai kereskedő fiaként cseperedett fel. A magát Jánosnak kiadó Giannino di Guccio ezt követően éveket töltött azzal, hogy a francia trónra való igényét elismertesse – támogatói között találjuk Nagy Lajos magyar királyt is, aki készséggel elismerte unokatestvérének Gianninót – és egy zsoldossereget szervezett Franciaország meghódítására.

Giannino terve végül kudarcot vallott és Nápolyban börtönbe vetették. Itt is halt meg 1363-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Sverre SigurdssonII. EdwardII. Alexiosz pénzérméjeI. János sírjaWaldemar brandenburgi őrgrófII. FrigyesLambert SimnelJeanne d'ArcPerkin WarbeckMargit skót királynő
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár