2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2021/tél
14 találat
[1]

A popzene és a politika az 1980-as és 1990-es években

[2021.11.25. 16:48] Történelmi Magazin

A XX. század utolsó két évtizedében a populáris kultúra és a politika viszonya finoman szólva is meglehetősen ellentmondásos volt. Az 1980-as években a világ vezető politikusaival szemben éles kritikákat fogalmaztak meg népszerű előadók, és megakoncertek sora hívta fel a figyelmet Afrika éhező gyermekeire vagy az emberi jogokra. A 1990-es berlini, A Fal című koncert a hidegháborús korszak lezárását jelképezte, de egyszerre „nyitánya” is lett annak az évtizednek, amelyben a zene nyelvén szólaltak meg a hazafias érzelmek, majd újra a háborúellenes hangok. Mindeközben egy pacifista „hippiből” az Egyesült Államok elnöke lett, a brit miniszterelnöki bársonyszékbe pedig egy egykori rocker ült be.

[2]

Holländer Margit lágerélményei

[2021.11.25. 16:46] Történelmi Magazin

1945. április 14-én egy 19 éves lány naplóírásba kezdett a salzwedeli koncentrációs táborban. „Lágerutazásának” ez már a harmadik állomása volt, felszabadulásának pedig a második napja. Holländer Margit nemcsak szavakkal próbálta leírni azt a minden korábbi tapasztalatától szélsőségesen különböző világot, amelyet Auschwitzban, Bergen-Belsenben és Salzwedelben látott, hanem rajzokkal is. Deportálásának története felfűzhető egy idővonalra, nyomon követhető akár egy térképen is, és elmesélhető ruhatörténeti csomópontok mentén, vagy a természeti környezettel való érzelmi viszonyán keresztül.

[3]

Göring, az élvhajhász náci

[2021.11.25. 16:45] Történelmi Magazin

„A Kövér, ahogy nevezni szokták alakja után. [...] A Párt megalakulása után a nácik egyik legkegyetlenebb vezetője. Későbbi szibarita életmódja és kicsapongásai azt a téves benyomást keltették, hogy egy kedves iszákos. […] Ez a képzet ne tévessze meg önöket. [...] A Párt leginkább élvhajhász vezetője, az egykori Heinrich Himmler teljes ellentéte, aki meglehetősen puritán életvitelű. Herr Göring a romlott, kizsákmányoló politika híve, aki hatalmát személyes vagyonának gyarapítására használja fel. Primitív, sőt vulgáris gondolkodásmód jellemzi, ennek ellenére nagyon értelmes ember, talán a náci vezetés legértelmesebb képviselője...” – mondta a Csendes-óceáni Államok külügyminisztériumi megbízottja, Philip K. Dick Az ember a fellegvárban című regényében, miközben számba vette a Hitler halálát követően megválasztott kancellár, Martin Bormann elhunyta utáni lehetséges utódokat. Az alternatív történelmi regény – amelyben a tengelyhatalmak nyerték a második világháborút – szereplője nagyjából pontos képet festett arról, milyen is volt a valóságban Hermann Göring.

[4]

A középkori élet hét legkülönösebb veszélye

[2021.11.25. 16:42] Történelmi Magazin

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a középkor és a kora újkor éveiben szinte bármibe bele lehetett halni. Többek között a higiénia hiányának, az orvostudomány fejletlenségének és a természet közelségének következtében akár egy karcolás is életveszélyes lehetett. A középkorra gondolva a legtöbben a háborúk és az erőszak szülte veszedelmeket szokták kiemelni, mi a korabeli mindennapok hét legnagyobb és legkülönösebb veszélyét gyűjtöttük össze.

[5]

A két Karátsonyi-kastély Beodrán

[2021.11.25. 16:40] Történelmi Magazin

Nagykikindától délnyugatra, Törökbecse közelében található a Bánság apró települése, Beodra, amely már a középkorban is lakott hely volt, sőt túlélte a török kori pusztítást, s csak a XVIII. században néptelenedett el. Az 1717-es összeírásban lakatlanként szerepelt, és a korabeli térképeken sem található a neve. Hamarosan azonban magyarok és szerbek költöztek a vidékre, és benépesítették a területet, amely 1781-ben az Aradon élő Karátsonyi Bogdán örmény származású birtokoshoz került. Ő németeket telepített ide, és az uradalom, közte Beodra is fejlődni kezdett. Mivel a település fontos kereskedelmi útvonal mentén feküdt, hamarosan vásártartásra is kiváltságot nyert, ami hozzájárult nagy ütemű növekedéséhez. Jelentőségének szintén látványos bizonyítéka volt az egymással versengő birtokosok által emelt két kastély.

[6]

A magyar könnyűzene az 1980-as években

[2021.11.25. 16:39] Történelmi Magazin

A Kádár-rendszer utolsó évtizedében pártállami jóváhagyással énekelhette Nagy Feró az István, a királyban a szovjet elnyomás elleni áthallásosra hangszerelt tiltakozást, miszerint „Nem kell olyan Isten, aki nem tud magyarul, szabad magyaroknak nem kell ilyen úr”. Holott néhány évvel korábban még azt üvöltötte a mikrofonba – egyértelműen az akkori szocialista potentátoknak címezve –, hogy „Tőled nem kell, nem kell, még a nem kell sem kell, semmi”. Az angolszász hard rockra alapozó bandák az 1980-as évek első felében még gyűjtötték a babérokat, miközben rajongóikat péppé verték a rendőrök, a punkzenészek egy részét börtönbe csukták, ugyanakkor a rádióban a napfényes diszkóslágerekkel bombázták a közönséget.

[7]

Az indián fogságnaplók üzenete

[2021.11.25. 16:37] Történelmi Magazin

„1675. február 10-én hajnalban puskaropogásra ébredtem, és amint kipillantottam az ablakon, láttam, hogy több ház már lángban égett, és a füst szinte az egekig ért. Népes indián horda támadt városomra, Lancasterre. Az egyik házból egy családot ragadtak el, az apát, anyát és a csecsszopó gyereket agyonverték, a másik két gyermeket pedig foglyul ejtették. […] A gyilkos szörnyetegek egyre jobban belemerültek a gyújtogatásba és rombolásba. […] Fölöttünk recsegett-ropogott a tűzben meggyengült építmény, és nem sok választott el minket attól, hogy az átkozott pogányok kiloccsantsák az agyunkat. A tűz egyre vadabbul tombolt, velőtrázóan üvöltő, puskát, dárdát és harci bárdot dühödten lóbáló indiánok vettek minket körül.”

[8]

Szendrey Júlia világai

[2021.11.25. 16:35] Történelmi Magazin

Az önismeret egyik leghatékonyabb eszközének a XIX. században a naplóírást tekintették. Az arisztokrácia és a polgárság köreiből sokan napi rendszerességgel, fegyelmezetten vezették naplójukat, amelynek későbbi újraolvasása szembesítette őket önmagukkal. A reformkor egyik legkülönlegesebb leánynaplójának szerzője, Szendrey Júlia a kortársaihoz képest az írásaiban jóval kevesebbet árult el hétköznapjairól, érzéseit viszont figyelemre méltó mélységgel és árnyaltsággal elemezte.

[9]

Vacsoraversenyek az 1930-as évek Budapestjén

[2021.11.25. 16:32] Történelmi Magazin

1933-ban a Budapesti Vendéglősök Ipartestületében felvetődött, hogy a magyar ipar termékeit propagáló Nemzeti Munkahét elnevezésű rendezvénysorozat keretei között nekik is elő kellene rukkolniuk a tudományukkal. Az év november 3-án Az Est enyhe szarkazmussal jelentette, hogy az érdekképviselet „november 11-től január végéig a fővárosi vendéglők között disznótoros vacsoraversenyt rendez. A rendezőbizottság több mint száz vendéglőst szólított fel, hogy vegyen részt a versenyen. A legnehezebb feladat a zsűrire vár, mert a bizottság tagjainak végig kell enniök mind a száz versenyző vendéglő disznótoros vacsoráját. A győztes szép díjat, a zsűri tagjai alkalmasint gyomorbajt fognak kapni.”

[10]

Budapest ostroma civil szemmel

[2021.11.25. 16:31] Történelmi Magazin

A hazai naplóirodalom egyik speciális típusa Budapest második világháborús ostromához köthető. Ezeknek a műveknek a sajátossága, hogy velük kapcsolatban nem indulhatott el olyan társadalmi diskurzus, mint amilyen az első világháború után lezajlott. Az 1944–1945-ös irományok a fiókokban maradtak, ugyanis azok tartalma és a hivatalos történetírás által képviselt „felszabadulás” értelmezés között áthidalhatatlan szakadék tátongott. A háború, a megszállás és a fogság élményei évtizedekig súlyos lelki teherként nehezedtek a társadalomra, és csak 1990 után nyílt lehetőség az ostrom valós borzalmait bemutató naplók megjelentetésére.

[11]

A felfedező lelkipásztor: Vay Péter 

[2021.11.25. 16:29] Történelmi Magazin

Szabálytalan életút, amelyet besorolni, lehatárolni szinte lehetetlen, ám ennek ellenére tökéletesen kerek. Arisztokrata, jogtudós, pap, diplomata, utazó – világpolgár. A katolikus missziókat, királyi udvarokat és szegénytelepeket egyaránt vizitáló pápai küldött, gróf Vay Péter címzetes püspök a XX. század első évtizedeinek nemcsak sokat látott szemtanúja, hanem krónikása és több területen haladó szellemiségű alakítója is volt. A földet öt alkalommal megkerülő lelkipásztor neve napjainkban leginkább kiállítások összefüggésében kerül elő itthon. Több mint 2300 tételt számláló távol-keleti anyaga ugyanis a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum egyik legjelentősebb alapgyűjteménye.

[12]

Julia Child receptje az élethez

[2021.11.25. 16:23] Történelmi Magazin

Nagyon magasra nőtt: 188 centiméteres termete miatt speciális konyhapultot kellett csináltatni legendás tévés gasztroműsoraihoz. Igazi nagysága azonban életművében van. Sokan vádolták azzal, hogy emancipált korunkban újra száműzni akarta a nőket a konyha rabságába. Holott éppen ellenkezőleg történt. Nézőit arra ébresztette rá, hogy a főzés nem nyűg, nem teher, nem pokolba kívánt kötelesség, hanem egyike a legkreatívabb és legszórakoztatóbb tudományoknak.

[13]

Az 1956-os magyar menekültek karácsonya Camp Kilmerben

[2021.11.25. 15:43] Történelmi Magazin


[14]

Elkezdődtek a restaurálási munkálatok a Stonehenge-nél

[2021.09.15. 10:29] Hírek

Megkezdődtek hétfőn az angliai Stonehenge restaurálási munkálatai, amelyek célja, hogy az ősi építmény az elkövetkező generációk számára is lenyűgöző élményt nyújtson.

Bezár