2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tíz imposztor a középkorból, aki belebukott a szélhámosságba

2017. szeptember 13. 08:36

Nagy Lajos ambiciózus „unokatestvére”

A magyar trónt az Anjou-ház számára megszerző I. Károly húga, Magyarországi Klemencia 1315-ben kötött házasságot X. Lajos francia királlyal. A frigy nem volt hosszú, Lajos kevesebb mint egy évvel az esküvőt követően elhunyt, hátrahagyva terhes feleségét – és egy igen zavaros trónöröklési kérdést. A néhai Lajosnak halálakor ugyanis még nem volt fiúgyermeke, csak egy négyéves lánya, így mindenekelőtt meg kellett várni, hogy milyen nemű gyermeknek ad majd Klemencia életet. 1316. november 15-én aztán megszületett I. (Utószülött) János francia király, aki mellett régensi pozíciót nagybátyja – X. Lajos öccse – Fülöp herceg látta el. A csecsemő azonban alig öt nappal később meghalt – természetesen azonnal szárnyra kapott a szóbeszéd, hogy megmérgezték – és a koronát a régens ragadta magához, V. Fülöp néven. Mindez azonban lehetőséget teremtett arra, hogy III. Edward angol király saját örökösödési jogát hangoztatva kirobbantsa a százéves háborút.

Évtizedekkel később a Róma feletti hatalmat rövid időre magához ragadó néptribun, Cola di Rienzo 1354-ben világrengető kijelentést tett. Állítása szerint, az újszülött I. Jánost kicserélték egy másik csecsemővel, így a kis francia király túlélte az esetet és egy gazdag itáliai kereskedő fiaként cseperedett fel. A magát Jánosnak kiadó Giannino di Guccio ezt követően éveket töltött azzal, hogy a francia trónra való igényét elismertesse – támogatói között találjuk Nagy Lajos magyar királyt is, aki készséggel elismerte unokatestvérének Gianninót – és egy zsoldossereget szervezett Franciaország meghódítására.

Giannino terve végül kudarcot vallott és Nápolyban börtönbe vetették. Itt is halt meg 1363-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sverre SigurdssonII. EdwardII. Alexiosz pénzérméjeI. János sírjaWaldemar brandenburgi őrgrófII. FrigyesLambert SimnelJeanne d'ArcPerkin WarbeckMargit skót királynő

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár