2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számos merényletet túlélt Mussolini, akit még a kórházból is kibombáztak

2021. február 22. 18:42 Múlt-kor

„Az egyik gránát felrobbant a lövészárokban, ahol legalább húsz bajtársam tartózkodott. Mindenkit beborított a por és a füst, egyesek testét szétszaggatta a szétrepülő acél. Négyen meghaltak. Többen halálosan megsebesültek.” A későbbi olasz diktátor, Benito Mussolini, így emlékezett vissza sebesülésének körülményeire. A lövészárokban 1917. február 22-én felrobbanó gránát egyébként őt is megsebesítette, azonban szerencséje volt, mert túlélte az incidenst. Mussolini a jövőben is Fortuna kegyeltje maradt, a húszas években ugyanis az országában diktatúrát kiépítő államférfi számtalanszor került életveszélyes helyzetbe…

Lelkes szocialistából elhivatott nacionalista

A Forlì városa közelében fekvő Predappio faluban 1883-ban született Benito Mussolini igazi baloldali forradalmi légkörben nőtt fel. A szocialista eszmékért rajongó kovácsmester édesapja ugyanis gyakorta látott vendégül anarchista marxistákat otthonában. Így nem csoda, hogy fia a Habsburg Miksa császárt kivégeztető mexikói forradalmár, Benito Juárez után kapta keresztnevét.

A baloldali érzelmű, forradalmi hevülettel fűtött Mussolini 1901-ben megszerezte a tanári diplomáját, de felforgató nézetei és nőügyei miatt nem nagyon indult be pedagógusi karrierje.

Mivel részt vett a helyi munkások szervezkedésében, 1902-ben inkább Svájcba távozott és csak 1904 végén, egy általános amnesztia kihirdetését követően tért vissza Olaszországba.

1909-ben az Olasz Szocialista Párt megbízta Mussolinit az akkor még az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó Trento város munkásmozgalmi lapjának szerkesztésével. Mussolini kezében a lap felvirágzott, de annak tartalma túlságosan felforgatónak bizonyult, ugyanis a Monarchia nyomozói 1909-ben letartóztatták az olasz főszerkesztőt.

Mussolini a börtönben éhségsztrájkba kezdett. Az osztrákok nem akarták tovább bonyolítani az ügyet, így a renitens újságírót nemes egyszerűséggel Olaszországba toloncolták. A szocialista mozgalom hősének kikiáltott Mussolini ezt követően újabb megbízatást kapott a pártjától: átvette az Avanti! című pártlap vezetését és a párt felső köreinek is a tagja lett.

A felívelő baloldali karriernek azonban 1914-ben, a háború kitörésével vége szakadt. Mussolini a jobboldali, nemzeti ideológiák felé kacsintott, ezzel egyidejűleg Olaszország hadba lépésével, 1915 májusában katonai szolgálatra jelentkezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Mussolini katonaként, 1917. (kép forrása: Wikimedia Commons)Mussolini a bersaglieri (mesterlövészek) néven ismert különleges gyalogság jellegzetes kalapjában (kép forrása: Wikimedia Commons)Mussolini Gibson sikertelen merénylete után (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár