2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Vida István Kornél

Lincolnék ellentmondásos házassága

Abraham Lincoln születésének kétszázadik évfordulóján, 2009-ben minden a jeles esemény körül forgott az Egyesült Államokban – akadémiai körökben éppúgy, mint a médiában. A „Nagy Rabszolga-felszabadító” mitikus alakja mindig a legnépszerűbb elnökök között szerepel. Lincoln életének és politikai pályafutásának szinte minden fejezetéről megemlékeztek, megpróbálva az utókor számára levonni belőlük a megfelelő erkölcsi tanulságokat. Amiről viszont alig-alig esett szó, az Abraham Lincoln 23 éves házassága volt Mary Todd-dal: az asszony történelmi alakja szinte még csak statisztaként sem szerepelt az ünnepi műsorok és tudományos konferenciák sokaságában.

Az egyetlen eseményre (egy divatbemutatóra), amelyet kizárólag Mary Todd Lincoln emlékének szenteltek, az Illinois állambeli Lincoln városában került sor. Marylin Craig, az esemény főszervezője így fogalmazott a rendezvényről: „A divat kiemelkedően fontos szerepet játszott ebben a korban (csak emlékeztetőül: az amerikai polgárháború időszakáról van szó, amikor a harcokban mintegy 620 ezer ember vesztette életét, s az Unió puszta fennmaradása forgott veszélyben – VIK), s [...] mindent elkövettünk, hogy ezt a megemlékezést a lehető leghitelesebbé tegyük.” Valóban annyi lenne Mary Todd Lincoln öröksége, hogy szerette a szép ruhákat? Mártír férje árnyékában eltörpülve szükségszerű ez az elfeledettség? Mi az oka, hogy – szemben Abraham Lincoln bérelt helyével a Nagy Amerikai Elnökök Pantheonjában – Mary Toddot a legnépszerűtlenebb elnökfeleségek között tartják számon, annak ellenére, hogy ő volt az első, akire mint „First Ladyre” hivatkoztak 1863-ban?

Utazás a kénköves pokolban

Amit Mary Toddról tudunk vagy tudni vélünk, azt javarészt Lincoln ügyvédtársának, első életrajzírójának, William H. Herndonnak köszönhetjük. Ő az, aki a kortársak interjúi alapján írta meg a Herndon Lincolnja: Egy nagyszerű élet igaz története című könyvét. Herndon soha nem kedvelte Mary Toddot, aki szintén ki nem állhatta a szeszélyes, fiatal ügyvédet. Könyvében többszörösen is bosszút állt Mrs. Lincolnon: házasságukat „kénköves pokolként” jellemezte, s azt állította, hogy nem Mary, hanem egy Anne Rutledge nevű lány volt Abraham első és legnagyobb szerelme, aki tragikus módon meghalt, mielőtt összeházasodhattak volna. Ez a történelmi forrásokkal szinte egyáltalán nem alátámasztható történet olyannyira telitalálatnak bizonyult a romantikára és tragédiára egyaránt fogékony XIX. századi olvasók számára, hogy a mai napig a Lincoln-történet kitörölhetetlen részévé vált. Edgar Lee Masters A Spoon River-i holtak című híres verseskötetében is helyet adott Anne sírfeliratának: „Anne Rutledge pihen e gyomok alatt, életében Abraham Lincoln kedvese, kit nem egyesülés tett asszonnyá, hanem a búcsú.” A Herndon által őrültnek és nőstény vadmacskának titulált Mary Toddnak nem maradt más, mint az elfeledettség, s az, hogy a köztudatban csak úgy szerepelt, mint „az asszony, akivel Abraham Lincoln beérte”.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2024. őszi különszám számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár