2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kire mondták először: First Lady?

Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy az amerikai elnökök feleségeinek félhivatalos elnevezése, az először 1849-ben felbukkanó First Lady gyökeret eresszen. Ebben nagy szerepe volt a XIX. század végi amerikai sajtónak és egy színpadi darabnak is.

Az Egyesült Államok korai történetében az elnökök feleségeinek nem volt általánosan elfogadott elnevezésük, ennél fogva a hitvesek különféle megszólításokat részesítettek előnyben, úgy mint Lady, Mrs. President, Mrs./Lady Presidentress, Her Majesty, Queen of the President. George Washington felesége, Martha például Lady Washingtonnak hívatta magát. A jacksoni demokrácia térnyerésével a rojalista mellékízű elnevezések használata egyre inkább visszaszorult, ezzel párhuzamosan az egyszerűbb kifejezések (például Mrs.) terjedtek el a Fehér Ház falai között.

A visszaemlékezések szerint a titulus először 1849-ben, Dolley Madison – az USA negyedik elnöke, az alapító atya James Madison felesége – temetésén hangzott el. A gyászszertartáson a whig Zachary Taylor a Madison érdemeit méltató beszédében állítólag First Ladynek nevezte az asszonyt: „Soha nem fogjuk elfelejteni, mivel ő volt ennek a félszázadnak az igazi First Ladyje” – de erről sajnos nem maradt fenn írásos bizonyíték. 1849 után a cím a különböző washingtoni társadalmi körökben egyre gyakrabban hangzott el, de 1863-ig kellett várni az első feljegyzésre. William Howard Russel, a The Times haditudósítójának naplójában a „First Lady in the Land”-ről (az ország első asszonyáról) szóló pletykákra utalt.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2024. őszi különszám számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár