2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban
ITT vásárolhatsz termékeinkből

7 híres merénylet amerikai elnökök ellen

Az amerikai elnökök gyakran váltak merényletkísérletek célpontjává a történelem folyamán. Akadtak „eredményes” támadások, a próbálkozók többsége azonban vagy sikertelenül járt, vagy el sem jutott addig, hogy megkísérelje az elnök megölését. Néhány esetben azonban lesújtott a végzet.

A lövést túlélte, a kórházat nem

James A. Garfieldnek 1881. július 2-án teljesedett be a sorsa. Éppen vakációra indult, de a nyugalmas pihenése kínokkal teli gyötrelemmé változott. Charles J. Guiteau ugyanis rálőtt a washingtoni pályaudvaron várakozó elnökre.

Guiteau elkötelezett republikánusként támogatta Garfieldet, és miután megválasztották, úgy gondolta, sikerrel megpályázhatja a párizsi konzuli tisztséget. Reményeiben azonban csalódnia kellett, nem kapta meg az állást. Az ügyvéd Guiteau nem tudott napirendre térni a hálátlanság felett, dühe az elnök elleni merénylet formájában öltött testet.
Az egyik lövedék Garfield karját súrolta, a másik viszont a hátába fúródott, ez utóbbit a doktorok sehogy sem találták. Garfield testében az elkövetkező több mint két hónapban nem kevesebb, mint 16 orvos turkált, akik nem tartották fontosnak az alapos kézmosást. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2024. őszi különszám számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár