2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Különleges gyógyír fájó sebeinkre: Simon Böske, az 1929-es magyar Miss Európa

2020. június 27. 08:25 Kovács Emőke

Sápadt mosoly az esküvőn

De visszatérve a keszthelyi leányhoz: Böske már a párizsi rendezvény után azt nyilatkozta a francia újságírók jövőt firtató kérdéseire: „Férjhez akarok menni egy csinos, intelligens, vagyonos fiúhoz úgy, amint az kedvenc regényeimben szokott történni.”

Így is lett: 1930-ban férjhez ment a híres fővárosi Brammer Divatház tulajdonosának fiához, Pálhoz. Esküvőjén fotósok hada kísérte. Földig érő, de uszályos, nehéz fehér crépe georgette ruhát viselt, fehérselyem cipővel, nagy fehér kalappal. Mosolygott a felvevőgépek előtt, de nagyon sápadt volt, fehér arcán nem viselt se rúzst, se arcpírt.

Brammer Pál kecsesen vezette az anyakönyvezető elé a korántsem szépségkirálynőként föltűnő fiatal lányt. Az anyakönyvezető ünnepélyes beszédében kitért Böske érdemeire:

„Ennél a frigynél – mondja – a vőlegény képviseli a munkát. A menyasszony, aki a mi szépséges  magyar tengerünk partján született és nevelkedett Keszthelyen, ahol az apja neves orvos, nemrégiben Párisban »Európa legszebb leánya« címét nyerte el…”

Közben egy fotóriporter osont be a terembe, aki megörökítette az ünnepi pillanatokat. Böske és Pál csak polgári esküvőt, egyházit nem tartott. A lakodalmat a Hungária szállodában ülték meg, ahová csak a hátsó kijáraton tudtak besurranni, mert ünneplő sokaság várta őket.

Az ifjú párt korabeli levelezőlapon is megörökítették, azonban Böskén látszott, hogy nem boldog; hamarosan el is váltak. Rövidesen újra férjhez ment, méghozzá Jób Dánielhez, a Vígszínház akkori igazgatójához, akivel túlélték a holokauszt borzalmait.

Böske 1945 utáni élete nagyrészt homályba vész. Sok helyütt – tévesen – az szerepel, hogy nem sokkal a II. világháború után elhunyt. Halálának helyes dátuma: 1970 októbere; a helyszín: a budapesti Szív utcai kórház. Menyhei Réka Simon Böskéről szóló, 2010-ben megjelenő könyvéből kiderül az is, hogy – egy idős néni elmondása szerint – Böske sosem dolgozott, a jázaspár Jób Dániel fizetéséből élt. A férjet 1949-ben elküldték a színház éléről: utána már csak a műfordításokból keresett pénzt tudta hazaadni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Simon BöskeSimon BöskeSimon BöskeEstélyi ruhábanMaurice de Wallefe Miss Európával és Miss Amerikával
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár