2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Koncentrációs táborban raboskodó gyerekek levelei kerültek elő egy lengyel magángyűjteményből 

2021. szeptember 27. 11:46 MTI

Náci koncentrációs táborba zárt gyerekek szeretteikhez írt leveleit találták meg Lengyelországban, az eredeti kéziratok szívszorító bepillantást engednek az egykori lódzi gettóban működő gyermekláger életébe.

A pénteken sajtótájékoztatón bemutatott nyolc levélre magángyűjtemények átvizsgálása közben bukkantak néhány napja a lódzi Lengyel Gyermekek Múzeuma – A totalitarianizmus áldozatai nevű múzeum kutatói.

A leveleket 1944-ben írták lengyel gyerekek szüleiknek vagy más hozzátartozóiknak, akik gyakran maguk is más koncentrációs táborban raboskodtak. A fiatalok többnyire élelmet és más elemi közszükségleti cikket, például szappant vagy kanalat kértek.

A még tanulmányozás, restaurálás és konzerválás alatt álló dokumentumok egyedülálló leletet jelentenek, mert csak tucatnyi ilyen levél ismert ebből a lágerből – közölte Ireneusz Maj múzeumigazgató.

Andrzej Janicki történész szerint ezek a levelek „különleges, intim kontaktust” képeznek a gyermekek által átélt tragédiával.

A liztmannstadti (lódzi) koncentrációs tábort 1942 közepén hozták létre gyermekeknek a náci megszállók a lódzi gettó területén. A lágerben 16 év alatti gyermekek, köztük csecsemők raboskodtak.

A gyerekeket olyan vétségekért zárták be, mint kisebb lopás vagy koldulás, másokat azért, mert feltételezték róluk, hogy az illegális mozgalom tagjai.

A gyermekkorú rabokat kezdetleges körülmények között tartották, rabszolgaként dolgoztatták, kínozták és éheztették. Becslések szerint 3-4 ezer gyerek raboskodhatott a lágerben, közülük több száz halt bele az éhezésbe, betegségekbe vagy ütlegelésekbe. A háború végén több mint 800 fiatalkorú foglyot találtak a tábor területén.

A gyermekfoglyok szenvedéséről tanúskodó leveleket és a lágerrel kapcsolatos más dokumentumokat decemberben kiállításon mutatják be a Lódzi Kulturális Központban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár