2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Hét történelmi babona, amiben ma is hiszünk

2015. március 25. 15:46

Ön is triszkaidekafóbiában szenved?

Kevés babona vált annyira a modern nyugati ember hétköznapjainak részévé, mint a 13-as számtól való félelem, amelyet triszkaidekafóbiának is nevezünk. Péntek 13. pedig sokak számára rettegett dátum a nyugati világban. 

A tizenhármat megelőző tizenkettes szám az európai hagyomány fontos része, s már a görög mitológiában is feltűnt (Héraklész tizenkét munkája). Igazi jelentőségét viszont a kereszténységben nyerte el, az evangéliumok szerint Krisztusnak is tizenkét tanítványa volt, így a tizenkettes szám a középkori keresztény művészet kedvelt számjegye lett. A tökéletes számot azonban a baljóslatú tizenhármas követi, amely a keresztény hagyományban szerencsétlennek számít, mert az utolsó vacsorán is tizenhárman vettek részt. Korábban maguk a rómaiak, majd később a vikingek is balszerencsés számként tekintettek rá.

Péntek 13

A 13 a skandináv mitológiában is visszaköszön: Loki, a bajkeverő isten hívatlan tizenharmadikként vett részt egy olyan vacsorán, amely egy másik vendég tragikus halálával végződött. E történetek nyomán az európaiak évszázadokon keresztül szentül hitték, hogy egy tizenhárom főből álló asztaltársaság tagjai közül aki először feláll a helyéről, az egy éven belül eltávozik az élők sorából. A 16. századi boszorkányvadászok szájából pedig gyakori érvként hangzott el a tárgyalásokon, hogy mivel a boszorkányok tizenhárman voltak az összejöveteleken, bizonyára az ördöggel cimboráltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár