2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Hét történelmi babona, amiben ma is hiszünk

2015. március 25. 15:46

Az esküvői torta rejtélyei

Az ókori római időkben az esküvői torta egy búzából, szárított gyümölcsből, dióból, mandulából álló kenyérféle volt, amelynek összetevői a gazdagságot és a termékenységet szimbolizálták. (A legenda szerint a történelem első esküvői tortáját Nagy Sándor készíttette abból az alkalomból, hogy tízezer harcosa tízezer perzsa leányt vett feleségül.) A korabeli szokás szerint a tortát a menyasszony fején törték ketté, hogy biztosítsák a gyermekáldást, valamint a virágzó házasságot. A kenyérre emlékeztető sütemény darabkái a szerencsét jelképezték, így az összes lehullott morzsáját felszedegették a vendégek, s még azoknak is küldtek egy-egy darabot, akik nem tudtak részt venni a lakodalmon. Ez a szokás ma is megfigyelhető, ám az eredeti célját már elfeledtük.

Esküvői torta

Manapság egyre inkább megfigyelhető, hogy a házasulni vágyó felek visszatérnek a régi hagyományokhoz, és nem egy nagy tortát, hanem több kisebbet készíttetnek. Néhány évszázaddal korábban az angoloknál ezzel kapcsolatban volt egy különleges feladata a hitvesi párnak: a vendégek egymás fölé helyezték ezeket a kisebb méretű tortákat, amelyeket a vőlegénynek és a menyasszonynak át kellett ugrania úgy, hogy a tortahalom ne boruljon össze - így biztosították a termékeny és boldog házasságot. Egyébként ebből a szokásból alakult ki az emeletes torta.

A menyasszony tisztaságát, valamint a család gazdagságát jelképező torta felvágásának metódusát is több babona lengi körül: a szokás szerint a párnak egyszerre kell felvágnia az első szeletet, ugyanis ha a menyasszony nem fogja a kést, a házasság gyermektelen lesz. Egy újkeletű babona szerint amelyikük keze van felül a késen, az fogja viselni a nadrágot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár