2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét horrorfilm, amelyet valós események ihlettek

2018. október 31. 19:11 Múlt-kor

Ördögűzés Emily Rose üdvéért (2005)

Az Egyesült Államokban játszódó film valós alapja egy német lány, Anneliese Michel életének története. A mélyen vallásos bajor családban nevelkedő lánynál 16 éves korában epilepsziát diagnosztizáltak orvosai, rohamai idővel olyan súlyossá váltak, hogy kórházi kezelésre szorult. Az 1970-es években elérhető gyógyszerek nem javítottak állapotán, rohamai egyre gyakoribbá és súlyosabbá váltak, miközben – vélhetően a szervezete által a gyógyszerekre adott negatív reakció miatt – gyakori hallucinációk is felléptek. Az évek óta tartó kezelés során Michel egyre súlyosabb depresszióba merült, és egyre erősebb meggyőződésévé vált, hogy démoni megszállás áldozata.

Mélyen vallásos szülei a katolikus egyházhoz fordultak, eleinte azonban a megkeresett egyháziak azt javasolták, folytassák a gyógykezelést. Végül két pap, Ernst Alt és Arnold Renz hajlandóak voltak engedélyt kérni Josef Stangl püspöktől az ördögűzés lefolytatására. Ezt meg is kapták, és 1975. szeptember 24-étől Michel 1976. július 1-jei haláláig mintegy 67 alkalommal végeztek rajta ördögűzést. A szertartások sokszor órákig eltartottak, Michel pedig szinte semmilyen ennivalót nem vett magához ebben az időszakban. Gyógyszereit sem szedte, hallucinációi pedig elhatalmasodtak rajta – körmeivel a falat kaparta, saját vizeletét itta, és rovarokat evett. A szertartások során arról beszélt, több démon is megszállta őt, többek között Lucifer, Káin, Iskarióti Júdás, Adolf Hitler, és Nero római császár.

A halál okát az igazságügyi orvosszakértő alultápláltságként állapította meg: Michel mindössze 30 kilogrammot nyomott halálakor, szülei pedig a lány kérésére nem hívtak hozzá orvost élete utolsó évében. A szakértő szerint akár még halála előtt egy héttel is meg lehetett volna menteni életét. Altot, Renzet és a szülőket is gondatlan emberölés vádjával állították bíróság elé, azonban a börtönbüntetések kiszabásától eltekintettek: a két papot megbírságolták, míg a szülőket felmentették a büntetés alól. Stangl püspök azt állította, úgy engedélyezte az ördögűzést Renz beszámolója alapján, hogy nem tudott a lány rossz egészségügyi állapotáról. Az ügy nagy port kavart Németországban, ahol az ördögűzésre kiadott engedélyek száma ezután jelentősen csökkent.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A holttestek elszállítása az Ocean Avenue 112-bőlEd GeinJelenet Ed Gein házábólAz eredeti Annabelle-baba a Warren-házaspár múzeumábanSawney Bean ábrázolása egy metszetenA Perron-házA legrégebbi ismert kép a Perron-házrólA ház St. Louisban, ahol állítólag Roland Doe-t kezeltékA letartóztatott Ronald DeFeoSawney Bean barlangja előtt egy kora újkori ábrázolásonEd Gein egyik széke, emberi bőrből készült huzattalAz Ocean Avenue 112 1973-ban (a házat azóta többször átépítették, hogy ne legyen felismerhető)Édesanyja próbálja nyugtatni Anneliese Michelt egy ördögűzés közbenAnneliese Michel a halála előtti időszakban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár