2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét fokkal lehetett hidegebb a Föld a legutóbbi jégkorszak során

2020. szeptember 2. 12:58 MTI

Hét Celsius-fokkal lehetett hidegebb a Föld az utolsó jégkorszakban, mint most – a jégkorszaki legalacsonyabb hőmérsékletet planktonfosszíliák és klímamodellek segítségével kalkulálták amerikai kutatók.

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, mennyire volt hideg a jégkorszak legfagyosabb időszakában, amikor hatalmas jégtömegek borították Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa és Ázsia nagy részét.

A nagyjából 23-19 ezer évvel ezelőtt, az úgynevezett utolsó glaciális maximum idején a Föld átlagos hőmérséklete 7,8 Celsius-fok volt, 7 Celsius-fokkal hűvösebb, mint 2019-ben – közölték a tudósok.

Bizonyos régiók sokkal hűvösebbek voltak, mint a globális átlag. A sarkvidékek jóval hidegebbek lehettek, mint a trópusok, az Északi-sarkvidék hőmérséklete 14 fokkal volt alacsonyabb, mint a világátlag.

A szakértők számításaikat zooplanktonok (állati planktonok) apró kövületeinek kémiai vizsgálatára, valamint más típusú planktonok fennmaradt zsírszerkezetének elemzésére alapozták. Ezek a planktonok a vízhőmérséklet változásának hatására maguk is változnak.

Az így kapott információt aztán belehelyezték a klímamodell-szimulációkba, melyek segítségével kiszámították az átlagos globális hőmérsékletet.

"A múltbéli klímajellemzőkről szóló ismeretek informálnak egyedül arról, mi történik valójában, amikor a Föld nagy mértékben lehűl vagy felmelegszik. Így jobban meg tudjuk határozni, mire számíthatunk a jövőben" – mondta Jessica Tierney, az Arizonai Egyetem paleoklimatológusa, a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A legutóbbi jégkorszak alatt, mely mintegy 11 ezer évvel ezelőtt ért véget, a nagy emlősök – köztük a mamutok, a masztodonok, a gyapjas rinocéroszok – jól alkalmazkodtak a hidegebb éghajlathoz.

Az emberek a jégkorszak során léptek először Észak-Amerika területére azon a földhídon, mely egykor Szibériát és Alaszkát kötötte össze, mivel akkor a tengerszint jóval alacsonyabb volt, mint ma.

"Érdekes, hogy Alaszkát akkoriban nem borította teljesen jég. Volt egy jégmentes folyosó, melyen át az emberek átjuthattak a Bering-szoroson át Alaszkába. Közép-Alaszka tulajdonképpen nem volt olyan hideg, mint ma, így a jégkorszaki ember számára viszonylag jó területnek bizonyult a letelepedésre" – mondta Tierney.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár