2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Faji háború, Beatles és horogkereszt – piti bűnözőből lett sátáni hippi Charles Manson

2017. november 20. 10:25

1969 augusztusában Charles Manson követői hét szörnyű gyilkosságot követtek el, amelyek sokak szemében többet jelentettek egy hippi szektavezető által kitervelt kegyetlen gyilkosságsorozatnál. Úgy tűnt, ezzel véget ér a „béke és a szeretet” kora, amely két évvel korábban, a San Franciscó-i Summer of Love rendezvényen letaglózta Amerikát. Ki volt Charles Manson, a sorozatgyilkos, aki saját kezével sohasem ölt?

Szex, LSD, gyilkosságok

Manson édesanyja, a hajadon Kathleen Maddox mindössze 16 éves volt, amikor fia 1934-ben megszületett. A fiú biológiai apját (aki az anya által benyújtott gyermektartási kereset alapján egy Walter Scott nevű férfi lehetett) feltehetően sohasem ismerte. Az anya nem tudta a nyugodt gyermekkor feltételeit megteremteni Charlie számára, ezért egy ideig a nagyanyja, valamint nagybátyja és nagynénje nevelte. Manson nem volt egy könnyen kezelhető gyerek, iskolatársai és unokatestvérei nem szerették, mert mindig hazudott, átverte őket, és folyton másokat hibáztatott. Tudta, hogyan kell „őrülten viselkednie”, hogy magára vonja a figyelmet.

A gyermekkora óta piti bűnözőként tevékenykedő, zenészként és költőként is megbukott Manson már számos alkalommal megjárta a börtönt, mielőtt 1967-ban, San Franciscó-ban, a hippimozgalom egyik első, egyben legnagyszabásúbb rendezvényén, a mintegy 100 ezer embert megmozgató Summer of Love-on hosszú hajú, bibliai részleteket és Beatles-dalszövegeket idéző guruként több követőt is szerzett magának. Mansonra nagy hatással volt a szcientológia, valamint az önmegvalósítás pápája, Dale Carnegie Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az emberek című munkája. Mindkettő hozzájárult ahhoz, hogy követőket szerezzen magának, akiket aztán a saját akaratának vetett alá.

Pár tucat hívével, akik között sok fiatal, kétségbeesett,magát a társadalomból kitaszítottnak érző lány volt, Kaliforniában, Los Angeles megyében található farmjára költözött, ahol a kommunaként működő csoport a szex, a drogok és a zene köré szervezve élte az életét. A Spahn-tanya azonban nem a szabadság otthona volt, a szektavezért ugyanis igyekezett minél kevesebb menekülési útvonalat hagyni „családja” tagjainak. A nőknek például nem engedte, hogy pénzt hordjanak maguknál, mivel így egy esetleges szökés esetén esélyük sem lett volna messzire jutni.

A csoport legfiatalabb tagja, Leslie Van Houten szerint Manson agymosást hajtott végre követőin azzal, hogy folyamatosan felolvasásokat tartott a Bibliából, egész nap a Beatles The Beatles című, „Fehér albumként” is ismert korongját hallgatták, előadásokat tartott a forradalom kirobbantásának szükségességéről, valamint a sok szex és LSD-fogyasztás is megtette a hatását.

A család rémtettei 1969 nyarán kezdődtek. Július végén vélt örökségére áhítozva meggyilkolták egy ismerősüket, Gary Hinmant, az igazi rémtettek azonban két hét múlva következtek. Augusztus 9-én és 10-én Manson elérte, hogy néhány követője két, egymást követő napon két kegyetlen gyilkosságot is elkövessen Los Angeles gazdag kerületeiben. A Tate-LaBianca-gyilkosságok során a Manson-klán tagjai megölték Roman Polanski filmrendező várandós, terhessége kilencedik hónapjában lévő feleségét, Sharon Tate-et, valamint négy, a színésznő otthonában tartózkodó ismerősét. A rendező éppen Angliában forgatott a gyilkosság idején. A bejárati ajtóra távozáskor az áldozatok vérével a „pig” (disznó) feliratot festették. Az áldozatok többségét, a Folger kávévállalat örököséhez, Abigail Folgerhez hasonlóan, leszúrták. Manson gondolkodására jellemző, hogy úgy vélte, a gyilkosság nem volt elég hátborzongató, ezért visszament a helyszínre, az amerikai zászlót közelebb helyezte el a testekhez, és a bútorok elrendezését is módosította.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár