2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Szörnyek a nagyvilágból 16. évfolyam 2. szám | Korábbi számok

11 mitológiai lény, amely az emberiség legelemibb félelmeit testesíti meg

Minden kultúrának vannak sajátos szörnyetegei, és vannak az egész emberiségen átívelő visszatérő motívumok is. E lények az emberek legnagyobb félelmeinek testet öltött alakjai, az őket legyőző hősök pedig az ember azon vágyát jelképezik, hogy legyőzze az ismeretlen, veszélyes világot.

 

Így szólt eredetileg a Szépség és a szörnyeteg meséje

Gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza, míg első ismert változatát a 18. században jegyezték le. A Villeneuve-féle változat azonban még sokban eltért a mai ismert verziótól.

 

A szörny, amely terrorban tartotta Új-Zélandot 1886 őszén

Kísérteties látvány volt. 1886 októberében Új-Zéland Frankton Junction nevű városának mészárostelepe mellett néhány munkás egy, csontig letisztított juhot talált.

 

Horror vacui – miért irtóztak a térképészek évszázadokon keresztül az üres terektől?

Ha egy 16–17. századi térképre pillantunk, akkor az első dolog, ami feltűnik, hogy egy nagyon zsúfolt képet látunk. Ma viszont már csak találgatni tudunk, hogy mi is állt ennek hátterében.

Több mint 400 embert vadászott le a tigris, mire sikerült lelőni

Ma már Indiában is ritkán fordul elő, hogy tigris támadna emberre, ám ez a 20. század elején még nagyon is valós veszélynek számított.

Ki ette meg a Napot? – így magyarázták az ősi kultúrák a napfogyatkozást

Azon csillagászati jelenség, amely során égi kísérőnk teljesen eltakarja előlünk a Napot az egész történelem folyamán ijesztő esemény volt.

Titokzatos kék szörny őrizte az 1400 éve elhunyt kínaiak álmát

Kék szörnyeteg, szárnyas ló, szélmesternek nevezett mezítelen istenség – csupán néhány különös ábrázolás egy 1400 éves kínai sírban.

Megtalálhatták a tengeralattjárót, amelyet állítólag egy tengeri szörny támadott meg

A Nagy háború egyik legrejtélyesebb esete az UB-85-ös német tengeralattjáróval történt meg a skóciai partok közelében, 1918 áprilisában.

 

Három éven át tartotta rettegésben a franciákat a gévaudani bestia

1764-1767 között tartotta rettegésben a dél-franciaországi Gévaudan vidékét az az – általában a fejre vagy a torokra támadó – farkasszerű lény, amelyhez legalább 98 ember halála köthető.

 

A Beowulf útmutatóként szolgálhat arra, hogyan ne váljunk szörnyeteggé

A híres „Beowulf” című óangol nyelven írt angolszász epikus költemény ma is érvényes tanulságot tartalmaz. A mű felteteti velünk a kérdést: mi is az a szörnyeteg?

Bezár