2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

1956 hónapról hónapra 4. évfolyam 3. szám | Korábbi számok

1956. október: a forradalom 13 napja

1956. októberében az országos elégedetlenség forráspontra jut: a főiskolások és egyetemisták tüntetése kezdetben a rendszer megreformálását tűzi ki céljául, ám a követeléseket hamarosan a teljes függetlenségig fokozzák. A fegyveres harcokban kezdetben a magyarok jeleskednek, október utolsó napján azonban fordul a szerencse.

 

1956. január: a forradalmi év hajnalán

Januárban még senki sem tudja mi közeleg, de a bulvárlapok tarolnak a piacon: buszbaleset a Margit-hídon, földrengés Pest megyében, Elvis a tévében rázza a csípőjét. A nagypolitikában pedig még mindig hideg van: Eisenhower a közeledési kísérlet ellenére sem barátkozik Hruscsovval.

 

1956. február: forradalmi pártkongresszus

A moszkvai pártkongresszuson titokban elítélik Sztálint. Mindebből nálunk nem sok jelenik meg, és lelkesen ünneplik Kun Bélát. A sport világában áll a bál: az Aranycsapat elszenvedi második nagy vereségét, ahonnan már csak lefelé visz az út...

 

1956. március: a beismerések hónapja

A januári földrengés után újabb természeti katasztrófa sújtja az országot: a tomboló jeges ár súlyos károkat okoz. A pártvezetőség is alig egy hónappal a XX. kongresszus után már önvizsgálatot tart, és felmentik Rajkot, illetve Szakasits és Marosán is kiszabadul.

1956. szeptember: átszervezés és rehabilitáció

Mao virágot ültet és kertész-hasonlatokkal élve tér vissza a hatalomba, Hruscsov pedig nagy örömmel borul Tito nyakába borul. Az előző hónapok eseményei után átszervezik a Honvédséget, bár a Szabad Nép szerint energiaválság fenyeget, úgyhogy a keményvonalasok ideologikusan keresik az eltűnt szenet.

1956. augusztus: olvadás a kommunizmus jégtömjében

Csökkentik a haderő létszámát, Lengyelországban kinevezik Gomulkát. Magyarországon mindenki Nagy Imrét várja, a jugoszláv elvtársak is őt dícsérik. Mindeközben hidrogénbombát robbantanak a Szovjetunióban.

1956. július: amnesztia és enyhülés

Részleges amnesztiát hirdetnek, bár az MDP bírálja azokat, akik nem hagyták felszólalni a kommunista hozzászólókat a Petőfi Körben. Az Egyesült Államok morcos lesz, erre Nasszer még komolyabban fenyegetőzik. Eltérítik a MALÉV járatát és Ausztriába viszik.

 

1956. november: volt egyszer egy forradalom

A szovjet hadsereg rövid előkészület után nyomasztó túlerővel verte le a forradalmat, és bár részlegesen még folytatódtak a harcok, Kádár átvette a hatalmat. Előbb még úgy tűnt, hogy van esély a Munkástanácsok számára, ám a hónap végére ez az elképzelés is zsákutcának bizonyult.

 

1956. december: fegyverrel a tüntetők ellen

A forradalom leverése után került sor a munkástanácsok elleni fellépésre is, majd a tüntetésekkel szemben ellentüntetést tartottak. Az olimpia vége után sokan nem tértek haza, az otthoniak a karácsonyi éjféli misére még elmehettek, ám szilveszterre nem oldották fel a kijárási tilalmat.

A lapszám többi cikke:

1956. június: a poznani esemény és az újságíróvita
1956. május: Rákosi utolsó szereplése
1956. április: kisebb repedések a rendszeren
Bezár