2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Az angol királyi család titkai 15. évfolyam 4. szám | Korábbi számok

Sohasem nyert megbocsátást „fecsegése” miatt az angol királynő nevelőnője

A II. Erzsébet királynőt és húgát 17 éven keresztül nevelő Marion Crawford a lehető legfájdalmasabb módon tanulta meg az uralkodói család diszkrécióra vonatkozó igényét, amikor egy saját életéről szóló könyv kiadását követően a királyi udvar minden kapcsolatát megszakította vele.

 

Miért nem használnak vezetéknevet a brit királyi család tagjai?

A brit királyi család élete gyakorlatilag a nyilvánosság előtt zajlik, vezetéknevüket azonban csak kevesen ismerik. Pedig néha használják.

 

Viktória királynő rajongott jóképű indiai bizalmasáért

„Nagyon kedvelem őt. Annyira jó, kedves és megértő. Igazi vigasz nekem” – mondta 1888. november 3-án Viktória menyének, Connaught hercegnőjének.

 

III. György komoly mentális zavarát bizonyítják levelei

Az „őrült király” több száz levele alátámasztja azt a már évek óta ismert diagnózist, amely szerint az uralkodó utolsó éveiben mentális betegségben szenvedett.

A szerelem helyett a koronát választotta II. Erzsébet húga, Margit hercegnő

II. Erzsébet húga, Margit hercegnő a Windsor-ház igazi botrányhőse és a bulvárlapok sztárja volt a 20. század második felében.

Titokzatos járvány tartotta rettegésben VIII. Henriket

1528 folyamán az angol király néhány hétig szinte minden este más ágyban aludt. Mégpedig az „angol izzadástól” való félelme miatt.

Ahová a király is egyedül jár… vagy mégsem? – a főszékletőrök szerepe az angol udvarban

A Tudor-kori Anglia királyainak ügyes-bajos dolgaik elvégzése közben társasága is akadt: az udvar egyik legfontosabb méltósága.

Hogyan fürdött egy angol királyné a 18. században?

II. György angol király felesége, Karolina királyné igazi különcnek számított kortársai között, már ami a tisztálkodást illeti.

Az őrült király nyálfoltos mellényétől Viktória hatalmas bugyogójáig – ilyen volt a brit uralkodók ruhatára

Mit tudhatunk meg a ruhadarabokból a királyi család tagjainak mentális és fizikai tulajdonságairól? 

 

Harry herceg újdonsült menyasszonya, Meghan Markle egyik ősét VIII. Henrik fejeztette le

Tegnap jelentették be, hogy a brit királyi család jövőre újabb esküvő elé néz. A hír kapcsán számos kutató hozta nyilvánosságra, milyen érdekességeket találtak az újdonsült menyasszony családfájában. Meghan Markle amerikai színésznő anyai ágon afrikai rabszolgák leszármazottja, apai ágon bárói sarj.

 

Az igazi Trónok harca – az Anarchia évei a 12. századi Angliában

A 19 évig tartó küzdelmeket nem a nagy csatajelenetek, hanem az ellenfél ellátását biztosító mezőgazdasági területek elpusztítása és a várostromok határozták meg. A véres korszak teljesen átformálta a korabeli Anglia képét.

Bezár