2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Állathistóriák 13. évfolyam 4. szám | Korábbi számok

Akasztott disznók és száműzött egerek - állatperek a középkorban

Manapság, ha egy állat megöl vagy súlyosan megsebesít egy embert, nagy valószínűség szerint elaltatnák. A középkorban azonban előbb számos alkalommal bíróság elé állították a bűnös teremtményeket, hogy törvényes keretek között szabják ki büntetésüket. 

 

A csirke, amely 18 hónapot élt fej nélkül

1945. szeptember 10-én egy coloradói farmer egy kakast akart levágni, amely addig fészkelődött a bárd alatt, hogy a gyilkos csapás csak a fél fejét vitte le.

 

Állatok az első világháborúban

A háború során több millió állat teljesített szolgálatot. Többségüket szállításra vagy üzenetek továbbítására használták, olykor a katonák egyszerűen csak társra leltek bennük.

 

Mióta hűségesek hozzánk a kutyák?

Az eddig véltél sokkal régebbi lehet az ember és az eb kapcsolata, ugyanis már 27-40 ezer évvel ezelőtt elkezdődhetett a kutya háziasítása.

Miért gyűlölték a macskákat a középkorban?

A középkori Európában a macskáknak igencsak rossz reputációjuk volt – a boszorkányokkal és eretnekekkel kapcsolták össze őket.

Mi van a krokodilmúmia belsejében?

A British Museum szakemberei egy 2500 éves egyiptomi krokodilmúmiát vizsgáltak meg tüzetesebben.

Disznók segítségével bukkantak rá a jégkorszakbeli szerszámokra

A 12 ezer éves lelőhelyre egy, a part menti területeken földet túró disznó konda segítségével bukkantak rá a régészek.

Különös hibridállatokat temettek el a kelták

Lólábú szarvasmarha, kétfejű birka, szarvas ló és egy elvágott torkú leány - különös és teljesen egyedülálló kelta régészeti leletek.

Nyolcmillió kutyamúmiára bukkantak egy katakombában

A szakkarai Anubisz temploma melletti katakombában néhány kutya mindössze pár órás vagy napos volt, amikor mumifikálták.

 

Így néz ki a világ legidősebb kutyája, amelyet a jég mumifikált

A 12 ezer éves kiskutyamaradvány a fagyos talajnak köszönhetően mumifikálódott, és szinte tökéletes állapotban maradt fenn az orosz Távol-Keleten. A kutatók felboncolták a három hónapos korában, egy földcsuszamlás következtében elhunyt ebet.

 

Bebalzsamozott kedvencek – állatmúmiák az ókori Egyiptomban

Néhány naposan leölt kisállatok tízezrei, luxuskörülmények között élő bikák, állatmúmia-biznisz, jóstehetséggel megáldott krokodilok. Mumifikálási láz az ókori Egyiptomban.

Bezár