2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
E-folyóirat | A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Feltárulnak az ókor titkai 21. évfolyam 1. szám | Korábbi számok

Ettől a hét mitológiai szörnytől a ma embere is rettegne

A mitológiai lények egyszerűen, mégis mélységében mutatják be az egyes kultúrák tagjainak csontig hatoló félelmeit. Betekintést nyújtanak abba, hogy a régmúlt korokban miként látták a világot, mitől rettegtek, ha éjjel zajra ébredtek. . Az ősi skandinávok például a tenger mélyén rejtőző szörnyetegtől, míg a koreaiak egy rizsből gyúrt, Godzilla-szerű teremtménytől rettegtek.

 

A legjobb túlvilági élet kulcsát rejtette az egyiptomi Halottak Könyve

A Halottak Könyve az ókori Egyiptom egyik legbámulatosabb fennmaradt írott forrása. Az ókori civilizáció lakói úgy hitték, tekercsekben foglaltak segítenek majd nekik eligazodni haláluk után a túlvilágra vezető úton.

 

Ezeknél bizarrabb ókori haláleseteket nehéz lenne kitalálni

Aiszkhülosz a híres athéni tragédiaíró (Kr. e. 525–456) életét a hazájától távol, Szicília szigetén fejezte be. Az ünnepelt szerzőnek, aki bátran küzdött a perzsák ellen Marathónnál és Szalamisznál is, nem fegyverek, hanem két állat okozta a halálát.

 

Irán ősi városai bizonyítják, hogy India és Mezopotámia civilizációi kereskedtek a bronzkorban

A világhírű mezopotámiai városok és az Indus-völgy hasonló települései aktívan kereskedtek egymással. De vajon kik éltek e két világ között az ókorban? 

Mi magyarázhatja a Római Birodalom bukását?

 Hibáztatták már Róma erkölcsi hanyatlását, de szóba kerültek a keresztények is, mint a baj okozói.

Talán sohasem tudjuk meg, mi miatt fordult vissza Hannibál Róma kapujában

Hannibál a Róma ellen vívott második pun háború kezdetén sikert sikerre halmozott, ám amikor a végső csapást is bevihette volna ellenségének, megtorpant.

Már a bronzkorban is használhattak acélt Európa népei

A kutatók az Ibériai-félszigeten bukkantak annak nyomára, hogy az ott élő népek már 2 900 évvel ezelőtt, a késői bronzkorban is acéleszközöket használtak.

„Kivételeztek” marháikkal a bronzkor első kínai földművesei

Keveset tudni arról, hogy a bronzkori földművelők és állattartók miként integrálták az újonnan érkező háziasított állatokat, mint például a Délnyugat-Ázsiából származó szarvasmarhát.

 

Kegyetlen iparág épült az állatmúmiák tömeges előállítására az ókori Egyiptomban

Luxuskörülmények között élő bikák, állatmúmia-biznisz, jóstehetségű krokodilok. Az ókori Egyiptomban az állatok bebalzsamozásának szokása a mindennapok részévé vált, és az egyiptomi népet több évszázadon át hatalmába kerítette a mumifikálási láz.

 

Még mindig csak találgatni tudjuk a minószi civilizáció pusztulásának okát

A knósszoszi palotában egy üvöltés visszhangzott. A krétaiak, akik ehhez ugyanúgy hozzá voltak szokva, mint a földrengésekhez, nem figyeltek fel rá különösebben. A katasztrófa a „nagy hajózók” hanyatlását hozta, és megsemmisült a civilizáció, amely naggyá tette az ókori Hellászt már a görögök előtt is.

Bezár