2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eichmann ujjlenyomatát állítja ki az izraeli holokauszt múzeum

2005. május 5. 11:27

Az izraeli rendőrség több mint negyven év elteltével a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékközpont rendelkezésére bocsátotta Adolf Eichmann ujjlenyomatát.

Korábban

Peron menekíttette a háborús bűnösöket
Argentin történészek birtokában jutott iratok szerint egy Robert Freude nevű argentin ügynök által szervezett hálózat csempészte ki Európából - Milánón, Madridon és más városokon keresztül - Buenos Airesbe a náci háborús bűnösöket.

A Höss-akció
1944 tavaszán az európai zsidók kiirtása a végéhez közeledett. Az auschwitzi haláltábor `félgőzzel` üzemelt. Magyarország megszállásával (1944. március 19.) azonban egy csapásra minden megváltozott. A magyar zsidók tömeges deportálását előkészítő Eichmann 1944 tavaszán meglátogatta a végállomásnak szánt Auschwitz-Birkenaut. Az első transzport április 29-én indult el.

Miért éppen Argentína?
Az igazi Odessza című könyvében Uki Goni a nácik és Argentína kapcsolatát vizsgálja. Nem kétséges, a nácik vonzalommal tekintettek a volt katonai uralom alatt lévő Argentínára, bár semmi sem bizonyítja egyértelműen a szoros ideológiai kapcsolatot a két uralmi rendszer között. A tudományosság igényével, aprólékos műgonddal megírt könyv bemutatja, hogy a nagy világégés után a felelősségre vonás elől menekülő náci háborús bűnösök miért éppen Argentínában tudtak menedéket találni. A mű címe nem véletlen. Goni a találó mondattal Frederich Forsite nagy sikert aratott regényére, `Az Odessza ügyirat`-ra utal.

Az Eichmann-per és a magyar politikai vezetés
40 esztendeje Adolf Eichmann SS-Obersturmbannführert, több millió európai zsidó deportálásának és meggyilkolásának - köztük közel hatszázezer magyar zsidónak - egyik fő szervezőjét Argentínában elfogták, Izraelbe szállították, ott bíróság elé állították, amely halálra ítélte, és 1962. május 31-én kivégezték.

Eichmann pere

Az egykori SS-vezérőrnagy (SS-Obersturmbannführer) több millió európai zsidó deportálásának és meggyilkolásának - köztük közel hatszázezer magyar zsidónak - fő szervezője volt.

 

Az izraeli  rendőrség a törvényszéki laborban tárolt Eichmann fotókat is átadta a Jad Vashemnek.

 

Adolf Eichmannt Argentínában fogták el, majd Izraelbe szállították, ahol bíróság elé állították. Halálos ítélete után 1962. május 31-én végezték ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár