2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új holokauszt-emlékművek az országban

2005. április 18. 14:53

Holokauszt-emlékművet avattak a pesti Duna-parton, a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszon és Ajkán.

A pesti emlékmű

A holokauszt áldozataira emlékező fáklyás és gyertyás felvonulás, az Élet Menetének résztvevői előtt, akik a Dohány utcai zsinagógától érkeztek az avatás helyszínére, a miniszterelnök hangsúlyozta: ezek a kötelezettségek ösztöneinkben, zsigereinkben élnek, amelyekre meg is kell esküdni, amit meg is tett. A politikus kifejtette, hogy a múltat már nem lehet megváltoztatni. Ennek kapcsán úgy értékelte: lehet, hogy a holokauszt nem egy valamikori magyar kormány felelőssége, de hozzájárult megvalósításához, a numerus clausustól a zsidó törvényekig, illetve azzal, hogy különbséget tett magyar polgár és magyar polgár között, nem engedte, hogy egymásba kapaszkodjanak és megvédjék egymást.

 

Gyurcsány Ferenc a 60 évvel ezelőtti eseményeket felidézve nagyra értékelte az élet és a jó győzelmét. A kormányfő - aki azt mondta, a megemlékezés a múltnak és a jövőnek is szól - a XX. század egyik tanulságának nevezte, hogy a gyűlölet gondolatából lesz a gyűlölet szava, és abból a gyűlölet cselekvése. Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész alkotását Kiss Péter kancelláriaminiszter és Steiner Pál, az V. kerület polgármestere avatta fel. 

 

A Cipők a Duna-parton elnevezésű kompozíció a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket. a szobrászművész hatvan pár korhű lábbelit formált meg vasból. A parti szegély terméskövére erősített cipők mögött negyven méter hosszúságú, hetven centiméter magas kőpad húzódik. Az emlékhely három pontján öntöttvas táblákon magyarul, angolul és héberül olvasható a felirat: "Az 1944-45-ben nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005. április 16-án". A Duna-parti megemlékezés után a szervezők élőlánc formálására kérték az Élet Menetében fáklyákkal és gyertyákkal részt vevő emlékezőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár