2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a legépebb etruszk várost

2004. április 23. 10:00

Nagyon keveset tudunk az etruszk kultúráról, pedig Róma felemelkedéséig ez a nép uralta a félsziget legnagyobb részét. Szenzációsnak számít tehát az a hatalmas lelet-együttes, melyre Toszkána hegyeiben bukkantak. A régészek azt remélik: az etruszk településromok felkutatása után még a legendás király, Porsena pazar sírját is sikerül megtalálniuk.

Korábban

Napvilágra került etruszk szörnyek
A modern kor egyik legnagyobb művészettörténeti felfedezése - így beszélnek az etruszk szörnyekről azok a tudósok, aki már láthatták őket.
Helyreállítják a hunok fővárosát
Tongwan az egyetlen hun főváros, amely épségben maradt ránk. Kínai régészek elhatározták: nemcsak a teljes várost, hanem annak természeti környezetét is helyreállítják - beleértve a sivatag erdősítését.
Átépítenék Róma ókori városmagját
Ókori formájában épülhet újjá Róma történelmi városmagja, ha az olasz főváros polgármesterének terve valóra válik.

A legépebb etruszk város

Egészen Róma felemelkedéséig Chamars volt az etruszk civilizáció legjelentősebb városállama. Az etruszkok által lucumónak nevezett uralkodó, Lars Porsena innen indíthatta legsikeresebb támadását Róma ellen, melynek célja az elűzött Tarquinus Superbus visszaültetése volt a trónra. Porsena ostrom alá vette Rómát, de később elfogadta a békeajánlatot, és visszavonult.

Ha a felfedezés igaznak bizonyul, még többet tudhatunk meg Európa történetének egyik legtitokzatosabb népéről. Talán még Porsena etruszk király legendás sírjának helyét is sikerül azonosítani. Az idősebb Plinius szerint Porsena sírja egy hatalmas labirintus volt, tetején piramissal. A legenda szerint a sírt egy aranyszekér, tizenkét arany ló, egy arany tyúk, és ötezer aranycsirke díszítette.

"Ha a legendát nem is igazolhatjuk, azt hiszem, Chamarsot legalábbis biztosan megtaláltuk. Ez volt Itália legnagyobb városa Róma előtt, és egymagában reprezentálja az etruszk civilizáció egészét, születésétől egészen hanyatlásáig" - mondta Giuseppe Centauro, a firenzei egyetem várostörténésze, aki Pompeji helyreállításán is dolgozott.

Az etruszk kultúra szétszórt, egymással laza szövetségben álló városállamai - a Pó folyótól egészen a déli Campaniáig - Itália legmagasabb szintű civilizációját alkották Róma felemelkedéséig. Eredetük az itáliai őstörténetbe nyúlik vissza, a kultúrájuk keletkezése i. e. 900 körülre tehető. Az etruszkok uralták a félsziget nagy részét kb. fél évezredig, aztán i. e. 90-ben - több évszázados hanyatlás után - római polgárok lettek. Kultúrájukról nem maradt írásos forrás. Különös, nem indoeurópai eredetű nyelvükről mindössze néhány nyom maradt fenn. Egyedül gazdagon díszített sírjaik engednek bepillantást egykor virágzó kultúrájukba.

Centauro szerint Chamars valahol Prato város Calvana hegyei, és a firenzei Morello-hegy között lehet, azon az eldugott vidéken, amelyen egykor a szardíniai banditák tartották fogva elrabolt áldozataikat. Ezen a területen persze már eddig is bukkantak fontos leletekre, melyek közül a legfontosabbat házépítő munkások találták meg 200 évvel ezelőtt: az i. e. 500-480 körül készült, fiatal férfit ábrázoló bronzszobrocskát ma a British Museum őrzi. Legutóbb egy raktár alapzatát ásó munkások találtak arra a romegyüttesre, amelyet a leletet bejelentő régészek "Toszkána egyik legépebben fennmaradt etruszk városának" neveztek.

Az i. e. 5. századi település a Bisenzio folyó mellett épült, éppen amellett a fal mellett, amit Centauro Chamars védőfalának vél. "A város szemmel láthatólag elnéptelenedett. Az egyik elképzelés szerint a Bisenzio áradása pusztította és űzte el az embereket" - mondta Gabriella Poggesi, az ásatások vezetője a Discovery Newsnak. Centauro feltevését Chamars ősi városának megtalálásáról viszont nem akarta kommentálni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár