2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Metró-tárlat a Maus képregényből

2005. március 2. 11:33

`Utazó kiállítás` látható március első napjaitól a metrón: több kocsiban a Maus képregény lapjait helyezik el.

A 60 év távlatából - 1945/2005 című tárlatot Bozóki András kulturális miniszter pénteken nyitja meg a Stadionok metrómegállóban. `Néhány metrókocsiban nem lesznek reklámok. Ha a városban utazók beszállnak a kocsikba és körülnéznek, a megszokott kereskedelmi felületeken nem látnak színes termékeket és hangzatos szlogeneket. Fura képregényfigurák néznek vissza rájuk: egerek csillaggal a mellükön, esetleg csíkos rabruhában, macskák rohamsisakkal és gépfegyverrel` - írta az emlékközpont.

 

Tekintse meg az [origo] galériáját a képregényből

 

A mű egy auschwitzi túlélő visszaemlékezése, amelyet New Yorkban mondott tollba grafikusművész fiának. Egyedi jellegét az adja, hogy a lengyelországi zsidó családból származó, stockholmi születésű Art Spiegelman nem egyszerűen leírta a hallottakat, hanem képregénybe rajzolta az eseményeket, apja traumáit, állatszereplőkkel helyettesítve az embereket. A fekete-fehér képkockákon a zsidó szereplők egerek, a németek macskák, a lengyelek disznók, a franciák békák, az amerikaiak kutyák alakjában jelennek meg.

 

"60 éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor, 60 éve fejeződött be a második világháború. Ezen a szokatlan metró-tárlaton együtt emlékezünk: magyar állampolgárként, európaiként, emberként" - olvasható a kiállítás előzetesében.  A képregény teljes magyar változata január végén jelent meg a Holokauszt Emlékközpont támogatásával.

 

A mintegy háromszáz oldalas kiadvány mindkét eredeti kötetet tartalmazza: 1986-ban megjelent első darabja az 1930-as évektől Auschwitzba deportálásukig, az 1991-ben kiadott második pedig a háború végéig követi nyomon Vladek és Anja Spiegelmann életét.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár