2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Történelmi botrányok, érdekességek, rejtélyek 2004-ben

2004. december 28. 12:06

Közeleg az év vége, ideje sorra venni, mi foglalkoztatta idén a történész-szakmát és a történelem iránt érdeklődő nagyközönséget. A Múlt-kor az év hátralevő részére sorozatot indít, melyben végigjárjuk az év legfontosabb évfordulóit, felfedezéseit, történelmi filmjeit vagy éppen történelemmel kapcsolatos botrányait. Az évfordulók után sorozatunk második darabjában az idei aktuális események históriai hátterével, a botrányokkal, rejtélyekkel, és az erotikával kapcsolatos történelmi híreket tekintjük át.

Történelem a hírek mögött: a Teleki-szobortól Észak-Oszétiáig

Olvasóink megszokhatták, hogy ha csak alkalom nyílik rá, igyekszünk hazai aktuálpolitikai csatározások és közéleti viták kapcsán is történelmi hátteret adni. Idén először februárban nyílt alkalmunk erre, mikor egy szociológiai kutatásból kiderült: drámai mértékű az idegenellenesség a történész-hallgatók körében. Még vége sem lett a hónapnak, s már a vitatott szerepű miniszterelnöknek, Teleki Pálnak szánt szobor terve borzolta a honi kedélyeket. A nemzeti emlékezet többrétegű és változékony - okoskodhatnánk összegzésképpen, hiszen már márciusban újabb szoborvita robbant ki, ezúttal a Romániában háborús bűnösnek tekintett, magyar író, gróf Wass Albert tervezett emlékművének kapcsán.


A Mars-kutatás története
A tudomány egyik legfontosabb idei eredménye a Mars-szonda sikeres leszállása volt. A Múlt-koron cikksorozatban dolgoztuk fel a Mars-kutatás történetét az ókortól napjainkig.
Kopernikusz
Az ókortól az újkorig
A 19. század
A 19. és a 20. század
A vörös bolygó istene
Terrorizmus kapcsán két országgal is foglalkoznunk kellett. Baszkfölddel tavasszal, mikor Európa történetének egyik legszörnyűbb merényletét követték el Madridban. Bár a spanyol kormány azóta elismerte, hogy a szálak a muszlim fundamentalisták felé vezetnek és a baszkok ebben a támadásban történetesen ártatlanok, először az ETA baszk szeparatista terrorszervezetet vádolták meg a támadással. A Múlt-kor másnapra összefoglalta a kicsi, ám mozgalmas múltú Baszkföld történelmét. A másik ország Észak-Oszétia volt, melynek terroristái idén ősszel elfoglaltak egy általános iskolát, és példátlan kegyetlenséggel végeztek a menekülő gyerekekkel.


A miniszterelnök nyári lemondása kapcsán annak jártunk utána, hogyan végezték azok a magyar kormányfők, akik nem töltötték ki kormányzati ciklusukat. Kiderült: másfélszáz év alatt egy magyar miniszterelnököt lelőttek, ötöt kivégeztek, három elhunyt ciklus közben és huszonnyolc töltött kevesebb, mint egy esztendőt a miniszterelnöki bársonyszékben.


Késő ősszel pedig az amerikai választási hisztéria adott jó alkalmat arra, hogy egy hosszú cikkben körülnézzünk az Egyesült Államok választásainak történetében, s hátborzongató felfedezéseket tegyünk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár