2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A Szolidaritás megvásárolta saját logóját

2004. augusztus 25. 09:33

A Szolidaritás lengyel szakszervezeti mozgalom úgy döntött, hogy megvásárolja a logója első nyomtatott változatát ábrázoló történelmi értékű posztert.

Legutóbb arról számoltunk be a mult-kor oldalain, hogy az UNESCO Világemlékezet programja halhatatlanná nyilvánította a lengyel szakszervezeti mozgalom kéziratos kiáltványát.

 

Forrás: EPA

A Szolidaritás logója az 1980 augusztusában nyomtatott poszteren. Az első poszteren a szerző, Jerzy Janiszewski kézjegye mellett Walesa aláírása is megtalálható.

 

Most a Szolidaritás döntött úgy, hogy a saját logó első nyomtatot változatát ábrázoló történelmi értékű posztert 50 ezer zloty (11287 euró) áron megvásárolja. A poszter és a logó alkotója korábban külföldön akarta aukcióra bocsátani a relikviát. "Kérem értsék meg, a történelem, az történelem, nekem viszont ennem kell" - mondta a Spanyolországban élő szerző felesége, Krystyna Janiszewska,  akinek 12000 eurót ajánlott egy külföldi vevő.

 

A poszteren látható logó a Szolidaritás szimbólumává vált, egyértelműen azonosítja a lengyel szakszervezeti mozgalmat, kifejezi történelmi múltját. Pontosan 15 évvel ezelőtt, 1989. augusztus 24-én elsöprő többséggel a Szolidaritás jelöltjét, a 63 éves Tadeus Mazowieckit választották kormányfővé Lengyelországban. Szolidaritás jelöltje lett az első nem kommunista miniszterelnök a Varsói Szerződéshez tartozó államban. Mazowiecki korábban a szakszervezet hetilapjának főszerkesztője volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár