2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leltározzák Egyiptom elfeledett kincseit

2004. június 16. 01:39

Az elmúlt évtizedek legnagyobb muzeológiai programja folyik Egyiptomban: leltározzák a kairói múeum alagsorában lévő százezernyi, elfeledve porosodó műtárgyat.

Zahi Hawass
Lapjainkon gyakran szerepel Zahi Hawass, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője. A jeles tudós akkor hívta fel magára a világ tudományos közvéleményének figyelmét, mikor kampányt indított Egyiptom ókori emlékeinek visszaszerzésére. Hawass egy készülő egyiptomi kiállítás kapcsán nemrég Magyarországon is megfordult.

 

Hawass múlt hét vasárnap állt elő legújabb, nagyszabású ötletével. Bejelenette: már három hete folyik a kairói Egyiptomi Múzeum gyűjteményének leltározása - és előreláthatólag még öt évig folyni is fog. A Múzeum területén, az értékes tárgyak között ugyanis nagy a felfordulás. A gyűjteményt először is megfelelő raktárakba szállítják, hogy a katalogizálást megfelelő körülmények között folytathassák. A kis híján százezer tárgy leltárba vétele, lefényképezése és szükség esetén restaurálása valóban évekre leköti majd a múzeum szakértőinek idejét.

 

A kairói Egyiptomi Múzeum gyűjteménye hatalmas, értéke felbecsülhetetlen. A látogatók mégis sokszor ütköznek poros, gondozatlan, felirat nélküli tárlókba. A cél tehát nemcsak az, hogy a múzeum munkatársai számára is ismeretlen műtárgyakat pontosan meghatározzák, hanem az is, hogy javítsanak a kiállítás minőségén is.

 

Hawass elmondta: a több mint százéves múzeum - részben a külföldi régész-expedícióknak köszönhetően - fennállása óta rengeteg kincset halmozott fel, ám nemtörődöm vezetők és muzeológusok hibájából egyik-másik tárgynak egyszerűen nyomát se lelik.


"A kairói múzeum alagsori folyosói valóságos labirintust alkotnak" - így Hawass. "Plusz telis-teli vannak titokzatos ládákkal, amelyekről senki se tudja igazán, mit rejtenek."

 

A múzeum munkatársai jelenleg 36 darab, 1905-ben felfedezett római karkötő után nyomoznak. Az ékszerekről az utolsó hír csak annyi, hogy szerepeltek egy 1984-es, Japánban rendezett kiállításon, melyről állítólag visszatértek Kairóba. "A teljes dokumentációt elküldtem a kerületi főügyésznek, hogy vizsgálja ki az esetet. A személyes meggyőződésem mégis az, hogy a tárgyak valahol itt hevernek a múzeumban" - mondja Hawass, aki a gyenge kurátori munkát okolja a veszteségért.

 

Míg a gyűjteményt a muzeológusok leltározzák és katalogizálják, a múzeum alagsorát tatarozni fogják. Így a leltározott tárgyakat megfelelően és rendszerezve tudják majd tárolni, ha visszatértek az ideiglenes leltárból. A felújításnak köszönhetően a múzeum csökkenteni tudja majd állandó kiállításának méretét, ami Hawass szerint jó hatással lesz a kiállítás küllemére, megtervezettségére.

 

"Olyan lesz a mi alagsorunk is, mint a British Museumé. Alkalmas lesz arra, hogy biztonságosan és áttekinthetően tároljuk benne a műtárgyainkat, természetesen felcímkézve és katalogizálva" - ígéri Hawass. "Fejlesztenünk kell a munkatársaink ismereteit is a múzeumi munkáról. Elmagyarázzuk nekik - sajnos első ízben -, hogy mit is jelent pontosan a kurátori, muzeológusi munka."

 

Egyiptom új, nagyszabású múzeum felépítését tervezi Gizában, a piramisok mellett. Itt, a fővároshoz közeli Grand Museumban fogják a jövőben kiállítani a fáraók korának kincseit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár