2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkeltek a Watergate-iratok

2003. június 4. 13:28

Anonim források

roadshow
Hickerson szerint a Texas Egyetem mostani vásárlása árfelhajtó hatású. Kortársírók, zsurnaliszták és politikusok igyekeznek majd műveikért egyre többet kérni a kutató könyvtáraktól. Az egyetem elismerte, hogy az összeg, amelyet a szerzőpáros szabott meg árként, jelentős és túlszárnyalja a korábbi vásárlásaikat az exkluzív gyűjtemények piacán.

Walter Cronkite nyugalmazott rádiós műsorvezető például feljegyzéseit adományozta az egyetemnek, ahogyan a veterán televíziósok, Harry Reasoner és Andy Rooney is tették. Az egyetem helyt ad a szintén ingyen kapott The New York Times cikkarchívumnak, az Egyesült Államokban található 5 Gutenberg Biblia egyikének, amelyért másfél millió dollárt fizettek az 1980-as években.

Egyes történelmi vonatkozású dokumentumok azonban jóval magasabb árat is elértek már. Például Abraham Zapruder a Smithoniannek 1999-ben 16 millió dollárért adta el filmjét, amely a Kennedy-merényletet örökítette meg. Hasonlóan nagy összegért keltek el Winston Churchill feljegyzései, amelyet a brit kormány 18.4 millió dollárnak megfelelő fontért vásárolt meg a néhai miniszterelnök családjától.



az elnök emberei
„Az árat korrektnek tartottuk. A Watergate-archívum egyszeri alkalom, ami nem kínálkozik többször” – mondja a Ransom Központ igazgatója, Thomas F. Staley, aki azért tudatában van annak, hogy kissé drága zsákba macskát játszanak. „Bizonyos értelemben akkor tudjuk meg, hogy mit vásároltunk, amikor jövőre felnyitjuk a dobozokat. Akkor viszont gyümölcsöző beszélgetéssorozatot fogunk kezdeni a két úrral.”

A jövedelmen Woodward és Bernstein osztoznak. Döntöttek viszont egy 500.000 dolláros alapítvány létrehozásáról. Az alapítvány a Watergate-botrány, az újságírói etika, illetve magának az archívumnak a tanulmányozását célozza. Az egyetem hivatalnokai elmondták, hogy eddig az 5 milliós összeg mintegy felét sikerült összegyűjteni elsősorban olyan magánszemélyektől, akiknek kötődése az egyetem iránt régre nyúlik vissza.

Mivel Woodwardék archívumában találhatók utalások a források kilétére, ezeket a feljegyzéseket a források haláláig a szerzőpáros őrzi. Majd az ő anyagaik is átkerülnek a Ransom Központba. Abban az esetben, ha Woodward és Bernstein korábban halnának meg, mint titkos forrásaik, az anyagok egy általuk kijelölt megbízható emberhez kerülnek megőrzésre, és csak onnan az egyetemre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár