2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Popovics Violetta

A Roosevelt-ház asszonyai

Franklin Delano Roosevelt és Eleanor Roosevelt neve bizonyára sokaknak cseng ismerősen, hiszen a XX. század meghatározó személyiségei voltak: az elnök, aki talpra állította országát a nagy gazdasági világválság idején, és felesége, akit Harry S. Truman elnök, FDR utódja a világ first ladyjének nevezett. Franklin édesanyjáról azonban kevesebbet hallunk, pedig Sara Delano Roosevelt meghatározó szerepet játszott a házaspár életében. Eleanorhoz fűződő kapcsolata, mint a legtöbb anyós-meny viszony, nem volt mentes a konfliktusoktól. 

A Hyde Park-i ág

Sara Delano Roosevelt édesapja, ifjabb Warren Delano kereskedő volt, aki Catherine Robbins Lymant vette el feleségül. Sara hetedik gyermekként látta meg a napvilágot 1854. szeptember 21-én, nevét Warren lánytestvére után kapta. Sara leendő férje, James Roosevelt vásárolta meg a Springwood birtokot, amely a család rezidenciájaként Hyde Park néven vált ismertté. Első feleségének halála után James egy baráti vacsorán ismerkedett meg Sarával, majd egy hónap múltán, az akkor 52 éves férfi megkérte a nálánál jóval fiatalabb, épp feleannyi idős hölgy kezét. Esküvőjüket 1880-ban tartották, első és egyetlen közös gyermekük, Franklin Delano Roosevelt pedig 1882. január 30-án született meg Hyde Park-i otthonukban. A szülés után Sara orvosa nem javasolt újabb terhességet, így az asszony minden idejét fiának szentelhette. James 72 évesen hunyt el; végrendeletében vagyonát feleségére, családi birtokukat fiára hagyta. Franklin gyámságával Sarát bízta meg, ami azért volt fontos, mert a legtöbb államban még nem volt automatikus, hogy az édesanyák kaphassák meg a felügyeleti jogot a gyermekük felett.

Szerelmes unokatestvérek

Franklin először egy karácsonyi partin találkozott ötöd-unokatestvérével, Anna Eleanor Roosevelttel. Eleanor 1884. október 11-én, New Yorkban született, édesapja, Elliott Bulloch Roosevelt a későbbi elnök, Theodore Roosevelt öccse volt, édesanyja pedig Anna Rebecca Hall, aki korán távozott az élők sorából. Elliott az alkoholizmusa miatt képtelen volt egyedül nevelni gyermekeit, így lánya két öccsével a nagymamájukhoz került. Öccse és édesapja egymás után egy év különbséggel hunytak el, így Eleanor 10 éves korára három, számára fontos embert veszített el. Franklinnel való szerelmi története egy közös vonatúton kezdődött, s több társasági találkozóval folytatódott. A férfi 21. születésnapjára pedig már Eleanort is meghívták. Sara sokáig nem tudott fia érzelmeiről, azokat ugyanis az ifjú szerelmes ügyesen titkolta.  Amikor 1903-ban eljegyzésre került sor, az anyát lesújtotta a hír, mivel fiatalnak gondolta őket a házassághoz: Franklin 21, Eleanor pedig 19 éves volt. Az asszony ezért arra kérte fiát, hogy az eljegyzést egy évig tartsák titokban. Az esküvőjükre végül 1905. március 17-én került sor, mivel ez az időpont volt alkalmas „Teddynek”, Theodor Roosevelt újonnan megválasztott amerikai elnöknek, aki a menyasszony nagybátyja volt. Az esküvő után nászútjuk ugyanúgy zajlott, ahogy Sara és James mézeshetei 25 évvel korábban: házaséletük első hetét a Hyde Parkban töltötték, amelyet később egy hosszabb európai körút követett.
 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2020. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár