2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Szabó Orsolya Zsuzsanna

A brit királyi család rettegett anyósai

Amikor 2011-ben a Newsweek címlapot szentelt az ötvenévesre photoshoppolt walesi hercegnének, nem pusztán Diana középkorú arcának látványa váltott ki heves reakcióhullámot. A képen ugyanis mosolyogva sétált mellette az újdonsült menye, Katalin. A  digitális trükk nyomán sokan meghatottan nyilvánították ki, milyen jó érzés a két hercegnét „együtt látni” ebben a valóságon és időn túli helyzetben. 

Nem meglepő, hogy a világ fantáziáját magával ragadta ez a mesés képszerkesztés. A brit királyi udvar XX. századi történetében meglehetősen ritkán találkozhatunk ugyanis pozitív emlékeket ébresztő anyóskapcsolatokkal. Három történet különösen éles kontúrokkal emelkedik ki a generációk közötti konfliktusok évtizedeiből: Mária királyné reakciója fia Wallis Simpsonnal kötött házasságára, II. Erzsébet édesanyjának és férjének viszálya, valamint a királynő és Diana kapcsolata jól példázza a királyi családon belüli feszültségeket. 

Tradícióerőd és Újvilág

A XX. század első felének egyik legnagyobb királyi botránya valószínűleg nem kerülte el azt, aki a brit uralkodócsaládról készült bármilyen film vagy tévésorozat első húsz percét végignézte. Pedig amikor VIII. Eduárd – vagy ahogy a királyi családban hívták, David – viszonyba kezdett a férjezett Wallis Simpsonnal, még senki sem hitte, hogy a playboy trónörökös komolyan számol amerikai szerelmével és a trónról is lemond miatta.
1936-ban azonban, abban az évben, amikor Eduárdot királlyá koronázták, és a viszony már két éve tartott, a párról fényképek jelentek meg egy amerikai magazinban. Ezt követően kezdték az udvarban határozott közbeavatkozásra biztatni az uralkodó édesanyját, Mária anyakirálynét. Az ő tradícióközpontú világképébe azonban annyira nem fért bele a házasság lehetősége, hogy hónapokon át struccpolitikát folytatott. Már csak akkor próbálta politikai kapcsolatai révén megakadályozni Simpson (második) válását, amikor az év őszén Eduárd – akinek érzései ekkorra sokkal inkább a mánia, mintsem a romantika kategóriájába tartoztak – bejelentette Stanley Baldwin miniszterelnöknek, hogy elveszi szerelmét. A király egy családi vacsora alkalmával anyját is megpróbálta rávenni, hogy legalább találkozzon Simpsonnal, de a fia leírása szerint a „hagyományok erődjéből a világra tekintő” Mária – Viktória királynő távoli unokatestvére – hallani sem akart a dologról.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2020. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár