7 végzetes pillanat

A hódító mongol flottához tartozhatott a Japánban talált roncs

2014. október 6. 13:25

13. századi hajóroncsot találtak a Japánhoz tartozó Takasima sziget mellett. A roncs feltehetően a Japán ellen intézett sikertelen mongol invázió során lelte végzetét.


A Mongol Birodalom két sikertelen támadást intézett Japán ellen. Az elsőt 1274-ben indították, a mongol flotta 300 nagy és 400-500 kisebb hajóból állt, fedélzetükön 15 ezer mongol és kínai, valamint 8 ezer koreai harcossal, illetve a mongolok lovaival.

A mongoloknak jobb fegyvereik és nagyobb harci tapasztalatuk volt, de a támadásra hónapok óta készülő, nagyobb létszámú japán sereg megállította őket, majd a kitörő vihar visszavonulásra kényszerítette a támadókat. 1281 nyarán a 140 ezer harcost szállító egyesített mongol-koreai-kínai flotta nagy részét a kamikáze (isteni szél), egy nagy erejű tájfun pusztította el.

A múlt héten, a Takasima Kozaki nevű víz alatti lelőhelyen szonár segítségével azonosított hajó 14 méter mélyen, 1,7 kilométerre fekszik attól a 2011-ben felfedezett mongol roncstól, amely az 1281-es, sikertelen Japán elleni invázió során süllyedt el. A Nagaszaki mellett talált roncs jóval jobb állapotnak örvend, ám az azonosítást segítő leletek nem került elő. Eddig a hajótörzs bal oldalát, illetve a hajó orrának egy részét találták meg.

"Reméljük, hogy egy mongol inváziós hajóra bukkantunk" - adott reményének hangott Josifumu Ikea régészprofesszor. "A tervünk az, hogy a további kutatásokkal megállapítsuk a méretét, származását és felmérjük a felépítését. A roncs jó állapotban van, feltehetően nagy mennyiségű árut - porcelánokat vagy fegyvereket - szállíthatott" - tette hozzá.

A kutatócsapat várhatóan jövőre kezdi meg a roncs feltárását.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!