7 végzetes pillanat

A klíma is segíthette Dzsingisz kán hódításait

2014. március 11. 10:11 MTI

Lehetséges, hogy a legendás Dzsingisz kánt egy Közép-Ázsiában szokatlanul meleg és csapadékos időszak is segítette világbirodalma kiépítésében - közölték amerikai tudósok.


A Columbia Egyetem Neil Pederson vezette kutatócsoportja a szibériai cirbolyafenyő (Pinus sibirica) mongóliai egyedeinek évgyűrűit vizsgálta meg. Ebből arra következtettek, hogy Dzsingisz kán (1162-1227) uralkodása idején a nedves, enyhe időjárásnak köszönhetően dús vegetáció borította a mongol legelőket.

A lovak és a marhák számára ez igen kedvező volt - írták a kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) frissen megjelent tanulmányukban. Korábbi kutatások abból indultak ki, hogy a Mongóliában uralkodó szárazság ösztönözte hódításra a lovassereget.

Az évgyűrűk vizsgálatából Mongólia 900 és 2011 közötti éghajlatára következtettek. A meleg, esős időszak 1211 és 1225 között jellemezte az országot, Dzsingisz kán uralkodása 1206-tól 1227-ig tartott. A nagy kán lovasai Kelet-Ázsiától Európa közepéig igázták le az ott lakó népeket. Ahol általában inkább hideg és száraz volt a klíma, ott az enyhe, nedves idő szokatlanul bőséges növényzetet eredményezhetett. A 13. századi klímaváltozás hozzájárulhatott, hogy a mongol birodalom egyre hatalmasabbá vált - magyarázta Pederson.

Ezenkívül a kutatás azt is igazolta, hogy a 20. század közepétől Mongólia éghajlata erősen felmelegedett. 2000 és 2009 között az elmúlt több mint ezer év egyik legszárazabb időszakát szenvedte el az ország. Állatok milliói pusztultak el Közép-Ázsiában ebben az időszakban. Számtalan pásztor veszítette el megélhetését, sokan költöztek be közülük a fővárosba, Ulánbátorba - írták a tudósok.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!