2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leonardo, a reneszánsz lángelme

2014. március 3. 15:33 MTI

Leonardo da Vinci majdnem száz mérethű találmányát mutatják be a pécsi Janus Pannonius Múzeumban (JPM), a város főterén pedig a művész által megálmodott hatalmas, lovat mintázó szobrot állítanak ki - közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere hétfőn.

Páva Zsolt (Fidesz) a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a városi kezelésben lévő múzeum szervezi a Leonardo lángelméje, Leonardo automobilja és a Sforza ló című kiállítást. Az anyag a múzeum két egységében, a Martyn Ferenc Múzeumban és a Magyar Modern Képtárban 1500 négyzetméteren várja majd a látogatókat április 15. és szeptember 30. között. A kiállításra a figyelmet egy 8,5 méter magas lószobor, a Kolosszus mása hívja fel, amely Pécs főterén, a Széchenyi téren áll majd várhatóan április elejétől.

A polgármester kitért arra, hogy a tárlat - többek között Tokió és az egyesült államokbeli San José után - Pécsen mutatkozik be Európában először ebben a formájában. Emlékeztetett arra, hogy 2007-ben Debrecenben volt már egy hasonló rendezvény, ám a pécsi méretében is meghaladja azt és tematikájában eltér a cívis városban megtartott Leonardo-tárlattól.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az interaktív, 21. századi szemléltető technikákat felvonultató kiállítás anyaga elsősorban a zseniális mester látásmódját ábrázolja, mindazt, amit Leonardo a festészeten keresztül a perspektíváról, a természeti erőkről és a köztük lévő kapcsolatról felfedezett. Helyet kapnak a tárlaton más reneszánsz tervezők munkái, Leonardo automobilja és a "repülő ember" is.

A polgármester szerint a Leonardo-kiállítás várhatóan az év tárlata lesz Magyarországon, de feltehetőleg Közép-Európában is. "Támogatói a minőséggel és egyben az innovációval kötik össze nevüket, miközben közvetlenül remélhetően 150 ezer, közvetve pedig 5-6 millió emberhez jutnak el, öregbítve ezzel Pécs város és a múzeum hírnevét" - jegyezte meg a pécsi városvezető.

Magyar Attila, a JPM gazdasági igazgatója azt mondta: két kamionnal érkezik Pécsre a kiállítási anyag április elejéig, de a lószobor részeit - amelyek további két kamionban érkeznek - már korábban, március közepén leszállítják a baranyai megyeszékhelyre. Az a tervek szerint március 27-től tekinthető meg a város főterén. A JPM a firenzei Opera Laboratori Fiorentini S.p.A-val állapodott meg a kiállítás és a szobor Pécsre hozataláról, annak 700 ezer eurós (több mint 200 millió forintos) költségét a város finanszírozza. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár