A vörösterror 133 napja

Kiállítják Leonardo ritkán látott rajzait

2013. augusztus 30. 11:29 MTI

Leonardo da Vinci több mint ötven ritkán látható rajzát mutatja be a velencei Gallerie dell' Accademia (Akadémiai Képtár) csütörtökön nyílt kiállítása.


A Leonardo da Vinci - Az egyetemes ember című tárlat rendkívüli kulturális eseménynek számít, mivel harminc év óta nem állították ki a velencei Gallerie dell' Accademia tulajdonában lévő Leonardo-rajzokat. Huszonöt, Leonardo kézírásával jegyzett rajzlapról van szó: remekművekről - írta a Corriere della Sera olasz napilap. A kiállítást további huszonhét Leonardo-rajz gazdagítja, melyek olasz és külföldi múzeumokból, gyűjteményekből érkeztek az Uffizi képtártól a Windsor-kastély királyi gyűjteményig.

A fekete és vörös színű Leonardo-rajzok utazást kínálnak a tudomány minden ágába a botanikától a mechanikáig és a harcászatig. Leonardo lapjain emberi fejek, karok, lábak, izmok, állatok, fák és virágok, harcászati gépek, lovak és lovasok láthatók. A festmények vázlataként, más munkák előkészítéseként, tudományos érdeklődésből vagy egyszerűen szórakozásból készült rajzok 1478-től Leonardo 1516-ban bekövetkezett haláláig kísérik végig a művész (1452-1516) munkásságát. Vannak közöttük torz fejeket ábrázoló karikatúrák is.

A december elsejéig nyitva tartó kiállításon a Leonardo leghíresebb rajzaként ismert vitruviusi ember is látható (1490) az ideális emberi arányokat mutató széttárt karjaival és lábaival.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!