2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még ma is rejtélyes Tutanhamon

2013. február 20. 16:33

Februárban volt 90 éve, hogy Howard Carter brit régész és a dúsgazdag régiséggyűjtő, Lord Carnarvon először belépett Tutanhamon Királyok Völgyében található mesés sírkamrájába. Ahhoz, hogy a bebalzsamozott tetemet megtalálják, még három – a szarkofágban elhelyezett – koporsót kellett felnyitniuk. Az utolsó koporsó felnyitása után került napvilágra maga a múmia, illetve az arcára helyezett arany halotti maszk, amelyet azóta a sírlelet leghíresebb és legismertebb darabjaként tartanak számon szerte a világon. A 3300 éve élt Tutanhamon csupán szűk egy évtizedig állt Egyiptom élén, élete és rejtélyes halála azonban sírjának felfedezése óta nem hagyja nyugodni a régészeket. Kérdések és válaszok az ókori Egyiptom történetének legismertebb fáraójáról.

Újságírók találták ki Tutanhamon átkát

Amikor Carter először járt Tutanhamon sírhelyén 1922 novemberében, pénzügyi támogatója, a vagyonos, s nem mellesleg az egyiptológia iránt lelkesedő George Herbert is elkísérte a történelmi felfedezés színhelyére. Négy hónappal később Herbert vérmérgezésben váratlanul elhunyt, amit egy fertőző szúnyogcsípés okozott.

A korabeli híradások arról szóltak, hogy a mecénás valószínűleg "Tutanhamon átkának" áldozata lett, amire egyébként állítólag a gyermekfáraó sírja előtt megtalált agyagtábla is sejtelmesen utalt. A Tutanhamon bosszújával kapcsolatos hiedelmek – amiről kiderült, hogy szárnyaló képzeletű zsurnaliszták puszta agyszüleménye volt – kialakulásához hozzájárult az is, hogy egy neves francia régész, Georges Bénédite szélütést kapott és meghalt, miután kijött a sírból, majd a kutatócsoport egy másik tagja, Arthur C. Mace is rövidesen életét vesztette.

A sajnálatos halálesetek igen nagy veszteséget okoztak az ásatóknak, egy előnyük azonban mégis volt: a kincs iránt érdeklődő "gyűjtők" arra a következtetésre jutottak, hogy jobb a halott királyt (és értékeit) nem háborgatni. A kérdésnek 2002-ben próbáltak utánajárni a szakértők, akik rámutattak, hogy a Carter expedíciója idején Tutanhamon sírjánál megfordult 44 nyugati szakember esetében a korai halálozásnak egyáltalán nem volt magasabb a kockázata az átlagosnál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár