2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Líbia harcol műemlékeiért

2011. október 18. 12:44

Míg Leptis Magna (Lebda) kincsei megmenekültek a fosztogatástól a helyiek körültekintő intézkedéseinek köszönhetően, addig a Bengáziban őrzött tárgyak nagyobb részét ellopták. Az UNESCO szerint félő, hogy a felbecsülhetetlen értékű kincseknek nyoma veszhet a feketepiacon, hasonlóan az iraki leletekhez.

Leptis Magna városát a régészeti lelőhely őreivel összefogva védi a helyi lakosság. Az ókori város nevét viselő helyi múzeum értékes leletanyagát különböző, erősen őrzött létesítményekbe szállították el. Az intézmény igazgatója a teljes leltárt a fővárosban élő barátaira bízta, így ha a helyszínen történne valami, a jegyzék megmaradna. A védelmi intézkedéseknek köszönhetően a leletanyagban nem keletkezett kár.

Bengázi múzeumának azonban nem sikerült jelentős károk nélkül túlélnie a polgárháborút. Louise Haxthausen, az UNESCO munkatársa szerint az intézmény legfontosabb tárgyait ellopták, de a fotókkal ellátott leltár sem került elő. Haxthausen szerint az UNESCO vezető szerepet játszik a műtárgyak felkutatásának elősegítésében, és szorosan együttműködik az Interpollal. A világszervezet az aukciós házakkal, műkereskedőkkel és gyűjtőkkel is kapcsolatban van, így ha az ellopott tárgyakat eladásra kínálják, a piac tudni fog azok kétes eredetéről.

Az UNESCO szakértője szerint, ha a kincsek kikerülnek az országból, majdnem lehetetlen azokat visszaszerezni; Haxthausen példaként felidézte a 2003-ban kirabolt Bagdadi Múzeumot, ugyanis az intézmény kifosztását sokak szerint illegális műkincskereskedők szervezték meg. A szakértő szerint a legnagyobb probléma az, hogy az ilyen esetekben nincs, vagy alig van dokumentum a jogos tulajdonos kezében, így az eredeti birtokos nem tudja igazolni igényei jogosságát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár