2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ne legyen médiacirkusz Ceausescuék újratemetése körül!

2010. július 22. 16:08 MTI

Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor és felesége, Elena Ceausescu újratemetésének hozzá kellene járulnia a romániai kommunizmus peréhez, amelyet Romániában soha nem folytattak le - írta csütörtöki számában a Krónika című napilap.

A Kolozsváron megjelenő újság annak kapcsán ír az 1989 decemberében kivégzett házaspár újratemetéséről, hogy földi maradványaikat kihatolták a bukaresti Ghencea temetőben. A család még élő tagjai arról szeretnének megbizonyosodni DNS-vizsgálat segítségével, hogy valóban a titokban elhantolt Nicolae és Elenea Ceausescu nyugszik a nevükkel megjelölt sírban.

A Krónika kommentárja szerint a Romániát 25 éven keresztül a diktatúra sötétségébe taszító kommunista vezetők nyugvóhelyének pontos azonosítására vonatkozó igény nem vitatható el a hozzátartozóktól, akik esetében nem feltételezhető politikai indíték. A lap emlékeztet arra, hogy az exhumálás érdekében sokáig szélmalomharcnak tűnő küzdelmet vívó Ceausescu-lány, Zoe, valamint az ügyet sikerre vivő férje és bátyja sohasem törekedett politikai babérokra.

A lap szerint igazán hasznos az lenne, ha a csontok kiásása nem generálna újabb legendákat, öncélú médiashowt, amely megerősítheti a kommunista "aranykorra" ma is nosztalgiával visszatekintőket abbéli hitükben, hogy a "Kárpátok Géniuszát" és világhírű tudósfeleségét ártatlanul gyilkolták meg. Ez a vélemény - írja a lap - nagyon is tetten érhető a román társadalom bizonyos rétegében még most is.

A szerző szerint üdvös lenne, ha a diktátor házaspár újratemetése – hiszen bizonyosan erre is sor kerül – nem Ceausescuék áldozati szerepben való feltüntetéséhez, hanem a kommunizmus soha le nem folytatott perének megtárgyalásához járulna hozzá, és emellett ismertté válnának az 1989-es romániai forradalom számos homályba vesző részletei is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár