2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

De Gaulle beszédére emlékezett Sarkozy

2010. június 18. 17:03 MTI

Koszorúzásokkal és ünnepélyes programokkal emlékezett meg Londonban Nicolas Sarkozy francia elnök Charles de Gaulle ellenállásra buzdító híres rádióbeszédének 70. évfordulójáról.

Sarkozy - felesége, Carla Bruni kíséretében - 800 fős küldöttség élén érkezett a brit fővárosba, ahova a francia ellenállás kétszáz veteránja is elkísérte.

A francia államfő felkereste azt a BBC-stúdiót, ahonnan de Gaulle 1940. június 18-án elmondta első londoni rádióbeszédét, majd Károly brit trónörökös kíséretében megkoszorúzta az akkori brit uralkodó és felesége, VI. György király és Erzsébet anyakirálynő - a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet királynő szülei - szobrát a Buckingham-palotához vezető Mall sugárúton. Sarkozy ezután francia veteránoknak adott át kitüntetést, és David Cameron brit miniszterelnökkel együtt beszédben méltatta a közös brit-francia háborús erőfeszítéseket.

Charles de Gaulle - néhány nappal azután, hogy Londonba emigrált - a BBC rádió hullámsávján szólt a franciákhoz, arra buzdítva őket, hogy ne adják fel a harcot a német megszálló erők ellen. E felhívását - amelyet Franciaországban viszonylag kevesen hallottak - hagyományosan a francia ellenállási mozgalom elindítójának tekintik.

A korabeli brit kormány először nem akarta engedni, hogy de Gaulle a BBC-n keresztül üzenjen a franciáknak, de Winston Churchill miniszterelnök hozzájárult a beszéd sugárzásához.
Sarkozyt és feleségét a pénteki megemlékező programok után David Cameron ebéden látta vendégül a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián. Hivatalos brit részről az ebédet "szűk körűnek és magánjellegűnek" minősítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár