2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Picasso az aukciók sztárja

2010. május 5. 13:51 MTI

Minden idők legnagyobb árverési rekordját döntötte meg Picasso egyik alkotása: a Nu au plateau sculpteur (Akt, zöld levelek és szoborportré) című festmény a valaha leütött legmagasabb áron, 106,4 millió dollárért kelt el a Christie's aukciósház árverésén New Yorkban.

A képet egy ismeretlen személy vette meg, aki telefonon keresztül vett részt az árverésen, s rálicitált hét másik vetélytársára. A festmény értékét 90 millió dollárra (17,5 milliárd forintra) becsülte az árverést lebonyolító aukciósház. A művet korábban nyilvánosan csupán egyetlen alkalommal, 1961-ben láthatta a közönség az Egyesült Államokban.

Szakértők Picassó egyik legjelentősebb alkotásának tartják a dús kék és zöld színekben pompázó képet, amely a mester alvó szerelmét, Marie-Tehere Walterst ábrázolja. A festmény a néhai filantróp műpártolók, Frances és Sidney Brody hagyatékát képezte. Ők az ötvenes években vették meg a képet Picasso egyik ügynökétől. A festmény tavaly került a Christie's-hez, miután 93 éves korában elhunyt Sidney Brody.

A mai napig a legdrágább eladott alkotásnak Alberto Giacometti svájci szobrász életnagyságú bronzszobra - a L,Homme qui marche (Sétáló ember) - bizonyult, amely februárban kelt el 104,3 millió (19,88 milliárd forintos) dolláros leütési áron a vetélytárs akciósház, a Sotheby's aukcióján. Giacometti képe döntötte meg a 104,2 millió dolláros (19,86 milliárd forintos) előző rekordot, amelyet egy másik Picasso-kép, az 1905-ben festett Fiú pipával (Garcon á la pipe) ért el 2004-ben New Yorkban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár