2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Párizsban láthatók a legendás fotós képei

2010. április 8. 12:08 Gebauer Imola

Hétfő óta látható a magyar származású fotóművész, Lucien Hervé 63 alkotása a párizsi Pompidou Központban: a képek a 100 éve született mester tevékenységének minden aspektusát bemutatják.

A vintázs és modern nagyításokból álló válogatást a művész felesége, Judith Hervé adományozta a Központnak. A „Collections modernes de 1905 aux années 1960” (Modern gyűjtemény 1905-1960) című tárlat a múzeum saját gyűjteményének újra rendezett bemutatója, melyet új szerzeményei gazdagítanak. A gyűjteménybe kerülés szigorú szakmai zsűri döntése, az Hervé-fotók befogadása tehát újabb kitüntetéssel egyenértékű.

A válogatás a művész minden jelentős témájából merít. Gerincét az építészeti felvételek, Le Corbusier és más 20. századi jeles építészek alkotásai, valamint antik, középkori és indiai témák alkotják. Nagy szerepet kap azonban az emberi jelenlét, mely a művész számára mindig különösen fontos volt. A falakra kerültek fekete-fehér és színes absztrakt kompozíciók is. A válogatás és a kiállítás kurátora a Pompidou Központ fotó-múzeológusa, Quentin Bajac.

A művész Elkán László néven, Hódmezővásárhelyen született 1910-ben, nagypolgári, zsidó családban. 18 évesen hagyta el Magyarországot, elutasítva ezzel a polgári világ képmutatását és értékrendjét. Egy éves bécsi tartózkodás után Párizsban telepedett le és egy bankban, később a divat-szakmában, majd egy magazin fotósa, illetve újságírójaként keresett megélhetést. A világháború alatt a hadifogságban, majd az ellenállás alatt nyílt módja ismét a művészetekkel foglalkozni: rajzolni, festeni kezdett. Ekkor vette fel az Hervé álnevet, melyet később művésznévként használt.

A háború utáni időben aktív szakszervezeti és politikai tevékenysége mellett ismét rajzolt, festett, valamint magazinok számára fotózott. Pályája 1949-ben gyökeresen megváltozott: találkozott Le Corbusier-vel, aki akkor épülő marseille-i lakótömbje építkezéséről készített képeit látva a fiatal művészt meghívta állandó fotósának. Hervé ettől kezdve szisztematikusan végigfotózta a jeles építész összes alkotását, és hamarosan számos meghívást kapott más kortárs építészektől is, munkáik megörökítésére. Életművének legnagyobb részét ezek a modern építészetről készített fotók teszik ki, dolgozott azonban a Közel-Keleten, Indiában és Amerikában is, valamint nyaralásai során készült fotóival újraértelmezte Franciaország és Olaszország építészeti emlékeit.

Fotóinak egyedisége merész, fény-árnyék ellentétekre épülő, szigorú és geometrikus képkivágataiban rejlik, melyek azonban minden dokumentatív szemléletet nélkülöznek. Hervét ma az építészeti fotó megteremtetőjeként tartják számon. Munkássága során azonban számos más téma is végigkísérte pályáját: új típusú divatfotózást vezetett be, felkeltették érdeklődését az utca apró, jelentéktelen részletei és érzékenyen ragadta meg a város és az ember kapcsolatát. Fotóinak minimalizmusa a kiemelt részletből az egészhez vezet el: ha épületet mutat, az építészet kérdéseit feszegeti, ha embert látunk, magányát, kiszolgáltatottságát ragadja meg.

Idén ünnepeljük a 2007-ben, 97 évesen elhunyt mester 100 születésnapját. Franciaországban, Lucien Hervé második hazájában már megkezdődtek a centenáriumi év programjai: a Royanban nyílt kamara kiállítás a művész és Le Corbusier együttműködésével született képeket mutatja be, Le Havre-ban a város újjáépítését megörökítő csoportos kiállításon szerepelnek alkotásai. A nyáron a Galerie du Jour agnès b. önálló kiállítást szervez tiszteletére. Az őszi Fotóhónap (Mois de la Photo) alkalmával további párizsi galériákban lehet majd Lucien Hervé műveivel találkozni.

A magyarországi Fotóhónap keretében a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotótörténeti Társaság szervezésében a hazai közönség az első budapesti Lucien Hervé életműkiállítást tekintheti meg. A tárlatok sorát idén ősszel a 2000-ben elhunyt fotó- és videoművész Rodolf Hervé, a művész fia tiszteletére alapított Lucien & Rodolf Hervé-díj soros kiosztása teszi majd teljessé.

A Pompidou Központ kiállítása egy éven át látogatható. A művésszel kapcsolatos további információk a www.lucienherve.com címen tekinthetők meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Gebauer Hanga</i> <br /><i>Gebauer Hanga</i> <br /><i>Gebauer Hanga</i> <br /><i>Gebauer Hanga</i> <br /><i>Gebauer Hanga</i> <br /><i>Gebauer Hanga</i> <br /><i>Gebauer Hanga</i> <br /><i>Gebauer Hanga</i> <br /><i>Gebauer Hanga</i> <br /><i>Gebauer Hanga</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár