2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Búvárok merülnek a maják szent tavaiba

2009. szeptember 16. 09:40

Jövő tavasszal egy háromfős expedíció elsőként merül le Belize szent maja tavaiba. A National Geographic Society támogatásával folyó kutatás során az Illinois-i Egyetem kutatói Cara Blanca 23 tavának kulturális és környezettörténeti jelentőségét vizsgálják majd.

A mészköves területen létrejött tavakat (cenotes) az Illinois-i Egyetem régésze, Lisa Lucero szerint a maják szent helyként tisztelték. Az expedíciót jövő tavasszal vezető kutatónő szerint a hasonló földnyílásokat az alvilág kapuinak tartották, amelynek át ajándékokat küldtek a túlvilágra. A néprajzi leírásokból szerinte azt is tudjuk hogy a maják ezeken a helyeken szent vizet gyűjtöttek, a legtöbbször a barlangokból.

A mexikói és guatemalai tavak korábbi vizsgálata során kiderült, hogy a maják ténylegesen sokszor dobtak áldozati ajándékokat a hasonló helyekre: a víztömegek mélyén maszkokat, csengőket, jádét, emberi maradványokat, aprócska figurákat és állatokkal díszített kerámiaedényeket egyaránt találtak - ez utóbbiakon a termékenység és a halál isteneit ábrázolták. A mostani kutatások arra derítenének fényt, hogy Belize tavai is hasonló célokat szolgáltak-e.

Az Északnyugati Egyetem egyik kutatója, az expedíciót búvárként segítő Patricia Beddows a tavak geomkémiai és hidrológiai vizsgálatát végzi majd el. Szerinte a tóba ereszkedve a fák egy részét is ki kell vágni, hogy egyáltalán eljuthassanak a fenékre, hiszen azt sok helyen benőtték a gyökerek. Az ő feladata a vízminőség vizsgálata mellett a tavak aljának üledékvizsgálata lesz majd. Ez nem csak a felszín, hanem a vízminőség változására is adatokkal szolgálhat majd: ezáltal talán kiderülhet, hogy a víz minősége a kén, vagy más földrajzi tényezők miatt változott-e meg.

Lucero elmondása szerint a tavak 5-50 méter mélyek is lehetnek, és a legtöbb esetben kiterjedt barlangrendszer csatlakozik hozzájuk, amelyben gazdag élővilág lehet - az egyik felfedezett tóban például krokodilok laknak. A kutatók emellett folyamatos kommunikációban állnak majd a brit különleges alakulatokkal is, akik a térségben gyakorlatozva rendelkezésre állhatnak egy esetleges vészhelyzet esetén.

Az egyik központi vizsgálat alá vont terület az a tavacska lesz, amelynek szélén egy maja építmény romjai találhatók. A régészek szerint az ott talált agyagedények töredékei arra utalhatnak, hogy ott egykor vizet gyűjthettek. A szakemberek egy része így most a romokat vizsgálja majd meg, míg a búvárok az itteni tavat vizsgálják át gondosan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár