2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghamisítják az iraki történelmet az angol iskolákban

2008. március 26. 11:00

Nagy Britannia legnagyobb pedagógus-szövetsége azzal vádolja a védelmi minisztériumot, hogy megszegi az iraki háború tanítására vonatkozó törvényt.

Manipuláció és hamisítás színesíti a toborzást

A tanárok már most is bojkottálják a hadsereg által javasolt tantervet, amely szerintük propagandacélokat szolgál, és egyáltalán nem tesz említést a háború polgári áldozatairól és következményeiről. A pedagógusok úgy vélik, hogy az iraki háború oktatásra megadott előírások arra irányulnak, hogy a háború megkezdésének 5. évfordulójára célzatosan átírják az iraki történelmet.

`Nem a hadsereget akarjuk támadni, erről szó sincs. Tudjuk, hogy sok országban igen hasznos béketeremtő munkát végeztek. Mi egy gyakorlatot támadunk, ami megengedhetetlen az iskolákban. A fő kérdés, hogy tisztességes és kiegyensúlyozott nézeteket akarunk közvetíteni, vagy előítéletet és propagandát`
- véli Steve Sinnott, a NUT főtitkára.

A szövetség aggodalmát a védelmi minisztérium azon terve váltotta ki, amely vitára ösztönözte volna a diákokat az iraki háborúval kapcsolatban. A tanulók számára összeállított terv Irak újjáépítését helyezi előtérbe, megemlítve, hogy 5000 iskola és 20 kórház épült, de a civil áldozatokról egy szó sem esik. A tanárok számára készített útmutató a megszállás szükségességét hangsúlyozza Szaddám Huszein eltávolítása érdekében, de elfelejti megemlíteni, hogy az ENSZ nem támogatta az akciót.

Arra a kérdésre, hogy a védelmi minisztériumnak miért kell egyáltalán iskolai anyagot készítenie, Sinnott azt mondta, neki nincs kifogása ellene mindaddig, amíg az anyag pontos, felelősségteljes és az eseményeket többféle szemszögből mutatja be. A pedagógusszövetség ezért panaszt nyújtott be Ed Balls oktatási miniszterhez, aki a tiltakozást továbbította a védelmi minisztériumhoz. "A védelmi minisztérium tervezete nem tesz eleget az "ellentétes vélemények árnyalt ábrázolása" előírásnak, így fennáll a veszélye, hogy az 1996-os oktatási törvény 406. bekezdésébe ütközik. Nincs kétségem afelől, hogy a szövetség tagjai nem fogadnák el 'tényként' a tanári útmutatóban, illetve a tanulói feladatlapon olvasható állításokat" - írta Sinnott beadványában.

Sinnott arra is felhívta Ed Balls figyelmét, hogy a Felsőbíróság (High Court) egyik bírája korábban olyan ítéletet hozott, hogy az Al Gore, korábbi amerikai alelnök védnöksége alatt készített "Kellemetlen igazság" (An Inconvenient Truth) című film nem használható az iskolákban tanári magyarázat nélkül.

A védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a minisztérium előzőleg konzultált az érintett szervezetekkel, bár azt is hozzátette, hogy a terv főleg az internetről származó forrásokra támaszkodott, amelyek kiválasztása tetszőleges volt. "Az anyag készítése során kikértük a tanárok és diákok véleményét. Az iskolai visszajelzések igen bizatóak voltak. A pedagógusok és a tanulók egyaránt úgy vélték, hogy az anyagot jól lehetne használni az oktatás során. Örülünk, hogy kapcsolatba kerültünk a NUT-tal, válaszolni fogunk nekik" - mondta a szóvivő.

A NUT tagjai aggodalmukat fejezik ki amiatt is, hogy a hadsereg iskolai toborzásai során csak a  katonai hivatás szép oldalait, az egzotikus országok megismerését hangsúlyozza, és egyáltalán nem említi, hogy tulajdonképpen emberek megöléséről van szó. "A toborzóanyag megtévesztő marketinget alkalmaz, dicsőíti a háborút, miközben fontos információkat hallgat el, és egyáltalán nem hangsúlyozza a katonai karrierrel együttjáró kockázatokat és felelősséget" - írta egy független értékelés. "A toborzóanyag a különleges életvitelre helyezi a hangsúlyt, és egy szóval sem említi, hogy a katonai lét emberöléssel is jár. Nem ad reális és árnyalt képet arról, mit is jelent a hadseregben szolgálni" - mondta Sinnott. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár