2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Disney-figurákat rajzolgatott Hitler

2008. február 25. 13:00

Egy norvég múzeum igazgatója a múlt héten sokkolta a közvéleményt azokkal a rajzokkal, amelyeket a diktátor a második világháború során firkálgatott egy festmény hátoldalára.

A Norvégia északi részén hadtörténeti múzeumot vezető William Hakvaag elmondása szerint a rajzokat egy A. Hitler szignóval ellátott kép - amelyhez nemrég egy német aukción jutottak hozzá - hátoldalán találta meg.

Egy gyermeklelkű diktátor alkotása?

Ott az 1937-es Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmben látott Szende és Tudor rajzai, illetve 1940-es rajzfilmben megjelent Pinokkió vázlata látható. Hakvaag elmondása szerint az előzetes tesztekből is az derül ki, hogy a képek 1940-ben készülhettek, és ő személy szerint 100%-ig biztos abban, hogy Hitler rajzolhatta azokat.

Szerinte ugyanis ha valaki hamisítványt készítene, az nem egy festmény hátuljára rejtené azt, ahol valószínűleg soha nem találnák meg. Elmondása szerint a festményen illetve a rajzokon talált szignó is Hitlertől származhat, hiszen megegyezik a korábbi festményein használtakkal.

A múzeum vezetése szerint az eset egyáltalán nem számít szokatlannak, hiszen a diktátor fiatalkorában köztudottan festőként próbált meg érvényesülni. Szerintük emellett az is közismert, hogy a Führernek volt egy saját kópiája a Hófehérkéből, amelyet saját vetítőtermében többször is megnézett, és azt az egyik legjobb valaha készített filmnek tartotta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár