2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Békefenntartók rongálták meg a szaharai sziklafestményeket

2008. február 1. 16:00

Az ENSZ békefenntartói rongálták meg és festették át a Szahara nyugati részén található, embereket és állatokat ábrázoló 6000 éves sziklafestményeket.

A marokkói Ördög hegységben található Lajuad közelében látható ősi zsiráfokat, bölényeket és elefántokat ábrázoló ősi képeket az útvonalak kijelölésére használt festékkel fújták le, a felfestett szövegek néhol egy méternél is magasabbak - írta a lap.

Nézze meg a pusztítás képeit! 

A helyszínt ért károkat a Kelet-angliai Egyetem munkatársa, Nick Brook, és a spanyolországi Geronai Egyetem szakértője, Joaquim Soler fedezték fel. A kutatók szerint ez a fajta vandalizmus állandósult a francia, Minurso nevet viselő különítmény berkeiben, és a sahrawi kultúra misztikus örökségét annak ellenére pusztították el, hogy tisztában voltak a békefenntartók kódexében leírtakkal, a fegyveres konfliktusokra vonatkozó, 1954-es kulturális örökségvédelmi alapelvekkel is. A szakértők szerint a katonák hatalmas területen tették tönkre a Szaharában élők kulturális örökségét.

Az ENSZ graffitiseinek egy része gondosan aláírta és datálta munkáját, így ennek alapján könnyen beazonosíthatók. A különítmény tagjai 30 országból származnak, és eredetileg a marokkói megszállók és a függetlenségért harcoló Polisario front közti tűzszünetet felügyelték. Az egyik horvát békefenntartó egy sziklára a "Petar CroArmy" feliratot fújta, és arra sem figyel, hogy azt üres területre fesse, így értékes prehisztorikus képeket borított be festékével. Ezen kívül láthatók még cirill betűs illetve egyiptomi feliratok, és "Issa", egy kenyai békefenntartó azt ünnepelte a szöveggel, hogy elvégezte a "Békefenntartás erkölcsei" címet viselő ENSZ-tanfolyamtot.

Az ENSZ helyi képviselője, és a Minursót vezető Julian J. Harston elmondása szerint a vandalizmus sokkolta őket. A helyszínek felkeresése után ígéretet tettek arra, hogy a szervezet fellép az azonosítható katonák ellen, és hamarosan áthelyeztetik őket. A vandalizmus azonban csak egy a botrányok azon hosszú sorában, amely a békefenntartókhoz köthető: tavaly januárban például közel 200 katonát függesztettek fel szexuális bántalmazás, nemi erőszak illetve kiskorúak megrontása vádjával; májusban pedig arra derült fény, hogy a pakisztáni békefenntartók a kongói milicistákkal folytattak fegyverkereskedelmet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár