2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2022/nyár
14 találat
[1]

Lacikonyhák és társaik

[2022.05.20. 14:20] Történelmi Magazin

„…milly boldogul élünk mi pestiek! Képzelhetik a’ vidékiek, ha megmondjuk, hogy 1247 fogadó, étház, csapszék áll szolgálatunkra tárva, hol mindenütt, a’ mint mondatik, izletes étkeket, dicsőséges bort ’s jeles árpalevet mérnek; ha megmondjuk, hogy egyedül a’ három nyári hónapok alatt ezen etető intézetekben 280,000 ártatlan csirke költözik a’ szebb létbe, hát még az a’ sok igénytelen libácska, zenészi rucza, melancholikus pulyka a’ nagy reményű borjukkal hol marad? A’ pesti hidvám, borátszállitási bérül, mindennapra 3000 akó diját számítja, ide nem értve, a’ mi Pest részéröl hozatik be, ’s ide nem számítva sem a’ finom bor, sem a’ lélek- és testölő pálinka, melly tömérdek bódéban korcsositja a’ nemzedéket.” Ezzel a statisztikával 1845 januárjában hencegett Frankenburg Adolf folyóirata, az Életképek, nyilván már a nyárról ábrándozva.

[2]

A gumigyártás és árnyoldalai

[2022.05.20. 13:48] Történelmi Magazin

Napjainkban több mint ötvenezer féle terméket készítenek gumiból, de sokan nem is sejtik, hogy mindezt a kaucsuk felfedezése alapozta meg. E nélkülözhetetlen természetes alapanyag gyűjtésének és felhasználásának igazán fordulatos történetét átitatta a vér, nagyban befolyásolta a pénz és a politika. A XX. század egyik szomorú históriája ez, amely során eljutunk az Amazonas vidékén őshonos fa különleges tejnedvétől a lemészárolt indiánokon és a dzsungelben felépített operaházon át a tömegtermelésig.

[3]

A spanyol polgárháború külföldi önkéntesei

[2022.05.20. 13:46] Történelmi Magazin

A két világháborút felölelő időszakot szokás az európai polgárháború korának nevezni. Ennek egyik epizódja volt a spanyolországi konfliktus, amelyet kirobbanásának pillanatától hatalmas nemzetközi figyelem övezett. Németország, Olaszország és a Szovjetunió közvetlenül is beavatkozott az eseményekbe: hadianyaggal, fegyverekkel és jelentős létszámú reguláris haderővel támogatta a szemben álló feleket. A világ minden tájáról tömegével érkeztek azonban olyanok is, akiket nem egy idegen nagyhatalom küldött, hanem saját elhatározásukból mentek harcolni Spanyolországba. Winston Churchill őket nevezte „fegyveres turistáknak”.

[4]

A szabin nők közbelépése

[2022.05.20. 13:40] Történelmi Magazin

1799-ben komoly érdeklődéssel kísért kiállítás nyílt a Louvre-ban. A tárlaton 1,80 frank befizetése ellenében egyetlen festményt lehetett megtekinteni, Jacques-Louis David A szabin nők közbelépése című képét. A hatalmas (3,85 x 5,22 méteres) vásznat David saját ötlete alapján, megrendelés nélkül, kifejezetten azzal a céllal festette meg, hogy kiállítsa, és ebből bevételre tegyen szert. Ez akkoriban meglehetősen szokatlan, sőt már-már forradalmi tett volt. Manapság, amikor a képzőművészeti alkotásokkal való élő találkozás többnyire hasonló körülmények között zajlik, már nem csodálkozunk azon, hogy a műélvezetért fizetnünk kell, és természetesnek vesszük, sőt el is várjuk a kiállításokat kísérő katalógusok megjelentetését s egyéb interpretációs elemek meglétét is. A kiállítás azonban csak a XIX. században vált a művészi bemutatkozás kizárólagos terepévé, és abban, hogy ez így történt, Jacques-Louis David kulcsfontosságú szerepet játszott.

[5]

Hét híres fal

[2022.05.20. 13:37] Történelmi Magazin

Afrika leglenyűgözőbb építménye, a ragacsos rizzsel összetapasztott kínai nagy fal, Babilon málló kövei, a fal, amelyet naponta százak könnyei áztatnak, a Berlint 28 éven át kettévágó betonszörnyeteg, Róma britanniai ékköve és az 58 ezer életet és halált szimbolizáló kőseb. Összeállításunkban hét világhírű falat mutatunk be.

[6]

Fugger Mária, a Pálffy család nagyasszonya

[2022.05.20. 13:28] Történelmi Magazin

„Kincsem és legszentebb feleségem” – ezekkel a gyengéd szavakkal illette Pálffy Miklós, a XVI. század egyik legsikeresebb politikusa és hadvezére a nejét, Fugger Máriát. A megszólítás találóan szemlélteti, milyen fontos szereplője volt életének, valamint politikai és hadvezéri sikereinek a híres augsburgi kereskedőcsaládból származó arisztokrata hölgy. A vöröskői vár úrnőjének lenni egy rendkívül elfoglalt és folyton úton lévő főúr mellett óriási kihívást jelentett, majd miután a győri hős 1600 tavaszán meghalt, Fugger Mária újabb nehézséggel találta magát szembe: át kellett vennie a jelentős birtokkomplexum irányítását, és gondoskodnia nyolc gyermeke jövőjéről. Vajon miként sikerült megbirkóznia ezzel a feladattal, és mit jelentett a kora újkorban özvegy arisztokrata asszonynak lenni?

[7]

Lajos Ágost és Marie Antoinette egybekelése

[2022.05.20. 12:20] Történelmi Magazin

1770. május 16-án, a franciaországi Versailles-ban kötötte össze életét a tragikus sorsú, az akkor mindössze tizennégy esztendős Habsburg–Lotharingiai Mária Antónia Jozefa Johanna főhercegnő – közismertebb nevén: Marie Antoinette – és a nála egy évvel idősebb Bourbon Lajos Ágost dauphin – Franciaország trónörököse –, a majdani XVI. Lajos király. Frigyük a kor szokásainak megfelelően diplomáciai jelentőségű, mai szóval érdekházasság volt. A ceremóniák is a szigorú etikett szabályainak megfelelően zajlottak Bécstől egészen Versailles-ig.   

[8]

A zalaújvári Festetics-kastély

[2022.05.20. 12:18] Történelmi Magazin

A Festetics család neve igen gyakran társult a pompával, az extravagáns, díszes épületekkel, az országosan elismert gazdálkodással, a világsikereket hozó ménesekkel, a művészet, az oktatás, a könyvkiadás, a kultúra és az egyház támogatásával. Az egykori otthonaik elegáns világát ma múzeumokként csodálhatjuk meg, és jó esetben annyira pontos leírást ismerünk a titkolt belső helyiségekről, hogy ha csak a küszöbről is, de bepillanthatunk a mecénáscsalád rejtett mindennapjaiba.

[9]

Horthy István és Edelsheim Gyulai Ilona esküvője

[2022.05.20. 12:15] Történelmi Magazin

A Horthy Miklós személye köré felépített vezérkultusz részét alkotta a kormányzói család és tagjainak méltatása, amely saját arculattal rendelkezett. Ennek intenzitása 1919 és 1944 között fokozatosan nőtt. Az 1930-as évek második feléig ugyanis a kormányzó gyermekeiről – ellentétben a kormányzóval és a nejével – elsősorban többé-kevésbé tárgyilagos írások jelentek meg a sajtóban. A valóságtól elrugaszkodott cikkek még nem voltak jellemzőek, ha meg is jelentek ilyenek, a számuk alacsony volt. A korszak utolsó éveiben azonban ez megváltozott. Elsősorban Horthy István, a MÁVAG vezérigazgatója, a szenvedélyes pilóta, a későbbi kormányzóhelyettes alakját használta fel a kormányzati propaganda.

[10]

Apponyi Geraldine és Zogu király

[2022.05.20. 12:10] Történelmi Magazin

„»Az én kis Biedermayer bébim« – így becézi a király menyasszonyát, akinek szobái valóságos rózsaerdők.” Az idézet Garami Andor interjújában olvasható, amelyet Az Est 1938. február 4-i számába készített dr. Hunyor Imre ügyvéddel. A citátumban szereplő király Ahmet Zogu, Albánia uralkodója, aki egy nappal korábban jegyezte el Apponyi Geraldine magyar grófkisasszonyt Tiranában. A „Biedermayer” pedig eredetileg a festészet világából ismert XIX. századi stílusmeghatározás, amely ebben a különleges kontextusban talán a „bájos” kifejezéssel azonos.

[11]

Mozart ismeretlen nővére

[2022.05.20. 12:07] Történelmi Magazin

Maria Anna Walburgia Ignatia Mozart volt a teljes neve, ám a családon belül senki nem bajlódott a hosszú változattal, mindenki csak Nannerlnek becézte. Ő volt Wolfgang Amadeus Mozart, vagy ahogy őt hívták, Wolfgangerl nővére, akinek a gyermekkoráról szinte semmit nem tudunk. Minden valószínűség szerint édesapjától, Leopold Mozarttól tanulhatta meg a zene alapjait.

[12]

Lady Diana Spencer és Károly herceg

[2022.05.20. 12:02] Történelmi Magazin

„Nagyítsd vissza a képet! Nagyítsd vissza a képet!” – kiabálta az operatőr fülébe a BBC egyik televíziós szerkesztője, amikor 1981. július 29-én, nem sokkal délelőtt negyed tizenkettő után a kamera ráközelített a hintójából kilépő Lady Diana Frances Spencer ruhájára „az évszázad esküvőjén”. A közvetítésnek – amelyet világszerte hétszázötven millió ember nézett élőben – az egyik fő attrakciója ugyanis a menyasszony öltözéke volt. A ruha majd huszonhárom méternyi tafotaselyme viszont látványosan összegyűrődött a Clarence-háztól a Szent Pál-székesegyházig tartó hintóút során, így aztán a végeredmény nem volt éppen képernyőképes.

[13]

A soha nem múló szerelem emléke, a Tádzs Mahal

[2022.05.20. 11:58] Történelmi Magazin

Ha valaki arra vállalkozik, hogy felsorolja az újkori világ építészeti csodáit, akkor szinte biztosan megemlíti India csodáját, a Tádzs Mahalt. Az épület alighanem a világ leghíresebb mauzóleuma, és többször szerepelt különféle építészeti toplistákon. Sáh Dzsahán örökkévaló emléket kívánt emelni hőn szeretett feleségének, Mumtáz Mahalnak. A végeredményt tekintve ez alighanem sikerült is neki.

[14]

Winston Churchill asszonyai

[2022.05.20. 11:50] Történelmi Magazin

Mi tagadás: ősidőktől kezdve pletykák, mendemondák, kitalációk sokasága övezi a történelem nagyjainak szerelmi életét. Winston Churchillnek és Clementine Hoziernek, a politikus 57 éven át kitartó, hűséges feleségének megismerkedéséről, majd házasságkötésükről azonban megbízható tanúk számolnak be. Maguk az érintett felek.

Bezár