2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előtérbe került a régészet a megújuló Marokkóban

2007. március 28. 12:30

A Rabatot és Sale-t összekötő vízellátó maradványait találták meg a főváros jelenleg is folyó újjáépítése előtt feltárást végző régészek.

A marokkói Rabat újjáépítése sok kincset, leletet és romot hozott a felszínre. `Hatalmas felfedezéseket tettünk, és nem csupán Rabatra vonatkozóan, hanem az egész királyságra nézve is` - mondja Mohammed Essemmar, régész és történész. A 43 éves Essemmar az örökségvédelmi hivatal vezetőjeként irányítja a Bouregreg folyó völgyének újjáépítését, amely korábban vízzel látta el a két várost, Rabatot és Sale-t.

A 2500 négyzetméteres terület legnagyobb felfedezése a Tasfin katonai tábort ("ribat") körülvevő fal, amely a 12. században épített erődláncokkal tarkított városhoz tartozik. A fal alapját már 2006 végén megtalálták, akkor a ribat két saroktornyát és központi tornyát ásták ki.

"Az ősi szövegek gyakran említették a tábort, de eddig nem ismertük a pontos helyét, mert Abdelmoumen ben Ali (1130-1163) heves harcok után feloszlatta a tábort, hogy megépíthesse Qudayas városát. Ez azért is nagyszerű, mivel Marrakesen kívül csak nagyon kevés hasonló korú rom maradt fenn" - mondja Essemmar. De a régészeknek más örömteli meglepetésekben is volt részük. Találtak egy termet, amely valószínűleg fegyverraktár volt, és egy 17. századi boltíves folyosót, amely összekötötte Medina leghíresebb kereskedőutcáját (a Konzulok utcáját), vagy óvárosát a tengerparttal.

A Bouregreg folyó torkolatának rendezési munkálatai 2006 januárjában kezdődtek: a folyó két partján turisztikai és városközpontot akarnak létrehozni. A hivatal által finanszírozott, 110 ezer euróba kerülő ásatások azonban hamar meghiúsították az újjáépítési terveket. "Marokkó történetében most először egy hullámhosszon vannak az építészek és a régészek: a városépítészek megváltoztatták terveiket a történelem érdekében" -mondja Essemmar.

A szakemberek szerint ugyanis minden esetben az örökséget kell előtérbe állítani. "Mentési ásatásokat folytatunk. Ha valami fontosra bukkanunk, akkor meg kell változtatni a terveinket. Egy azonban biztos: semmit sem hagyhatunk figyelmen kívül, ahogy ez a múltban történt."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár