2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történész keresi Raszputyin halálának titkát

2007. november 13. 14:00

Andrew Cook történész megdöbbentő titkosszolgálati jelentések alapján próbálja meg kibogozni a titokzatos misztikus halálának rejtélyét.

Egy titokzatos gyilkosság éjszakája

Raszputyin 1916-os halála óta áll az összeesküvés-elméletek hívőinek célkeresztjében, akik már sok furcsa teóriát kitaláltak azzal kapcsolatban, hogy miként halhatott meg a szerzetes. Három évvel ezelőtt a Múlt-koron is beszámoltunk arról az elméletről, amelyet Richard Cullen, a Scotland Yard visszavonult nyomozója és Andrew Cook történész mutattak be. Szerintük Raszputyint egy brit tikosügynök, Oswald Rayner, a The Daily Telegraph későbbi finnországi tudósítója ölhette meg.

Az elmélet szerint a brit kormány azért likvidáltatta a misztikust, mert egyrészt attól féltek, hogy ráveheti a cári családot egy orosz-német fegyverszünetre. Másrészt attól is tartottak, hogy Raszputyin tettei könnyen forradalomhoz vezethetnek, amely szintén Oroszország háborús kiesését okozhatja.

Raszputyin meggyilkolása, 1916. december 16-17 éjszakáján mindig is rendkívülinek tűnt: először megmérgezték, majd lelőtték, végül jeges folyóba dobták. A tettesek orosz arisztokraták voltak, akik féltek Raszputyintól, akinek - többek között - korlátlan befolyása volt II. Miklós cárra és Alexandrea cárnéra.

Grigorij Raszputyin valószínűleg a legismertebb, de legkevésbé értett figura azon események sorában, amelyek végül, kilencven évvel ezelőtt az orosz cárság bukásához vezettek. A trón mögött álló hatalomként való fellépése, politikai szerepe mára már elhomályosult, elnyomta az erkölcsisége és magánélete iránti élénk érdeklődés. Andrew Cook újranyomozza Raszputyin halálát, és először tárja fel, kik szervezték az "őrült szerzetes" meggyilkolását.

Miért van az, hogy egy szibériai faluból az utolsó orosz cárné nagyhatalmú kegyeltjévé avanzsált paraszt története jobban érdekel minket, mint az orosz történelem bármely más epizódja? Miért találkozunk több hazugsággal és ténytakargatással, mint igazsággal gyilkossága ügyében? Vajon ez a rendkívüli ember gonosz démon volt, vagy a cári család megmentője lehetett volna? A Raszputyint megölni végül megadja a választ az orosz történelem sarkalatos pontját övező számos titokra.

Andrew Cook sok évig külügyi és védelmi szakértőként dolgozott. Kapcsolatai lehetővé tették számára, hogy bejusson és kutathasson mások számára nem hozzáférhető titkosszolgálati archívumokban. Oroszországban folytatott kiterjedt kutatásai mellett ő az ötödik történész, akinek az 1992-es "Waldegrave Kezdeményezés" alapján a kabinetiroda engedélyt adott a nyilvánosságra soha nem hozható MI6 dokumentumokba való betekintésre.

Ő volt a BBC Timewatch sorozat Raszputyinról szóló dokumentumfilmjének történész szakértője, de legnagyobb jelentőségű felfedezéseit a dokumentumfilm bemutatása után tette, és ezek először a Raszputyint megölni című könyvében kerülnek nyilvánosságra. Ő a szerzője a  kritikusok által nagyra értékelt Ace of Spies: The True Story of Sidney Reilly (Kémek ásza: Sidney Reilly igaz története) és az M: MI5's Forst Spymaster (M: az MI5 első mesterkéme) c. műveknek. A Guardian, a Times és a History Today hírszerzési szakértője.

A Cephalion Kiadó gondozásában megjelent könyv elsőként igényes fordításával válik letehetetlenné, a gazdag kép- és forrásanyag pediga  téma elmélyültebb befogadásában segíti az olvasót.

Cook, Andrew: Raszputyint megölni. Ford.: Bozai Ágota. Cephalion Kiadó, Bp., 2007. 304 o. 3400 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár