7 végzetes pillanat

Brit titkosügynök lőhette le Raszputyint

2004. szeptember 29. 09:06

A BBC dokumentumfilmje nem kevesebbet állít, mint hogy a nagy hatalmú Raszputyint egy brit ügynök gyilkolta meg.

Angol politikai érdek a háttérben

http://www.russentext.de
Raszputyin
Raszputyin 1916-ban halt meg, de mint az újabb kutatás kiderítette, nem orosz arisztokraták végeztek vele, hanem egy Oswald Rayner nevű ügynök, aki a brit titkosszolgálatnak dolgozott a szentpétervári udvarban.


A rejtélyes figura nem kevésbé rejtélyes halálát Richard Cullen, a Scotland Yard nyugalmazott nyomozója és Andrew Cook, a hírszerzés történetével foglalkozó történész kezdte újra kutatni. Cullent és Cookot a korabeli hivatalos jelentések és az újonnan lefolytatott orvosszakértői vizsgálat közötti ellentmondás kezdte izgatni.


"Rengeteg jel mutat arra, hogy Rayner volt a gyilkos. Bizonyítékunk is van rá, hogy a gyilkosságról korábban felállított elméletek csak kitalációk" - állítja Cullen, kinek filmjét október 1-jén tűzi műsorra a BBC.


Raszputyin elhiette a cárnéval, hogy mágikus ereje van, és képes meggyógyítani a cár vérzékenységben szenvedő fiát. A cárné élő szentként tisztelte a férfit, aki az udvarban viszont rendkívül népszerűtlen volt. Feltételezett gyilkosai elkerülték ugyan a felelősségre vonást, ám emlékirataikban pontos leírását adták a bűntettnek.


A két angol állítása szerint a brit titkosszolgálat azért akarta eltenni Raszputyint láb alól, mert befolyása révén képes lett volna rávenni a cárt, hogy kössön békét Németországgal. Ha ez 1916-ban bekövetkezett volna, Cullen szerint a németek 350 000 katonát tudtak volna átcsoportosítani a nyugati frontra.


A dokumentumfilm szerint Rayner 1916-ban, Raszputyin halálakor épp Szentpéterváron tartózkodott. Raynernek ráadásul közeli barátja volt még az egyetemről Félix Juszupov herceg, akinek palotájában a gyilkosság történt. Juszupovnak valószínűleg fontos szerepe volt a gyilkosság előkészítésében. 

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!