2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Az utolsó orosz cár

2003. július 17. 06:42

85 esztendeje, 1918. július 16-ról 17-re virradóra mészárolták le a bolsevikok Jekatyerinburgban családjával együtt II. Miklóst, a Romanov dinasztiából származó utolsó orosz cárt.

Korábban

A király, aki kémkedett
Windsor hercege - aki VIII. Edwárd néven uralkodott, de 1937-ben lemondott az angol trónról, hogy feleségül vehessen egy elvált amerikai asszonyt, Wallis Simpsont - Hitler feltétlen tisztelője volt, és - mivel a náciknak kémkedett - utóbb hazaárulást

Az ifjú

`www.alexanderpalace.org/`
II. Miklós
Nyikolaj Alekszandrovics Romanov, vagy ahogy trónra lépése után hívták, II. Miklós, 1868. május 18-án született Carszkoje Szelóban III. Sándor cár és Dagmar dán hercegnő fiaként. A korszak fő ideológusa, Konsztantyin Pobedonoszcev irányításával külön nevelői grémium gondoskodott arról, hogy minél nagyobb jártassága legyen a gimnáziumi tárgyakban, a jogi, közgazdasági és katonai tudományokban. Felkészítése természetesen a monarchia isteni eredete, a cári hatalom korlátlansága és sérthetetlensége szellemében történt. Vele szemben a számonkérés tiltott volt, így örök titok marad, hogy a cárevics milyen hatásfokkal sajátította el a tananyagot. Fényes intellektussal mindenesetre sem ifjúkorában, sem a későbbiekben nem tündökölt, egy visszaemlékezés szerint `egy jó családból való gárdaezredes átlagos képzettségével` rendelkezett. A katonai tanulmányok betetőzéseként többhónapos távol-keleti körutat tett, ennek során 1891-ben Ocu városában megsebesítette egy fanatikus japán. Ez később azért nyert különös jelentőséget, mert a seb bekötözésére használt - majd múzeumba került - véres kendő fontos bizonyítási kellék volt a cár földi maradványainak azonosításakor.

A birodalom ügyeinek intézését 1894-ben vette át apjától. Ugyanebben az évben lett a felesége a hessen-darmstadti nagyherceg lánya, Alix (Alekszandra Fjodorovna), házasságukból négy lány és egy fiú született. A 100 millió rubelt (az éves közoktatási költségek háromszorosát) felemésztő koronázási ünnepségeket 1896 májusában tartották. Az eseményt tömegtragédia árnyékolta be: a moszkvaiak megajándékozására a Hodinka-mezőre szervezett sokszázezres népünnepélyen támadt tolongásban az emberek halálra taposták egymást, több ezer ember vesztette életét és sebesült meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár