2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A titkosszolgálatnak dolgozott az angol színészóriás

2007. július 17. 17:00

Laurence Olivier egy új könyv szerint Hollywoodban töltött hónapjai során titokban az angol titkosszolgálat különleges ügynökeként tevékenykedett.

Az ünnepelt színészt korábban többen azzal gyanúsították, hogy a második világháború kitörésekor gyávaságból maradt Hollywoodban, és a hazatérés helyett inkább ott élte tovább léha életét. Egy most megjelent könyvből azonban az derül ki, hogy a valóság ennél sokkal kalandosabb lehetett: az 1940-ben a népszerűsége csúcsán álló színészt a magyar származású Alexander Korda - aki egyébként az MI5, a brit titkosszolgálat ügynöke volt - Churchill utasítására szervezte be a Különleges Műveletek Igazgatóságába (SOE).

A SOE akkori vezetője, Lord Lothian washingtoni brit nagykövet a színészt a londoni főhadiszállásról elnevezett, Electra House nevű propaganda alakulathoz osztotta be, akiknek az volt a feladata, hogy felkeltsék a britek iránti rokonszenvet a háború iránt közömbös amerikaiakban.

Az igen jó kapcsolatokkal rendelkező Olivier azt a feladatot kapta, hogy minél több olyan produkciót hozzon tető alá, amelyekben a brit hazafisághoz követendő értékként mutatják be a mozikban. Ennek megfelelően készítették el 1940-ben a Lady Hamilton című filmet, amelynek középpontjában Lord Nelson állt, és aminek - meglepő módon - pont Korda volt a producere. A feladat persze nem volt veszélytelen, ugyanis az Egyesült Államokban nem örültek a hasonló ügynökök munkájának, így a Lord fölött mindvégig a börtön réme lebegett, vagy pedig igen könnyen a német ügynökök céltáblájává válhatott volna.

Munn korábban James Stewart, Gregory Peck, John Wayne, Frank Sinatra és mások életrajzainak megírásával vált híressé, és elmondása szerint Olivier titkos munkáját a színész közeli ismerősei fedték felszámára. Azt például Noel Coward mondta el neki, hogy "azért volt szükségük Larryre, mert Amerikában volt", és Kordát Churchill kérés helyett egyenesen utasította a színész beszervezésére. Jesse Lasky producer szerint Olivier legfőbb fegyvere a hírességek, így Clark Gable és Tyrone Power megnyerése lehetett.

Szerinte "amikor Olivier és Vivien Leigh a Nelson filmen dolgoztak, senki nem mondta ki, de valahol ott volt a levegőben, hogy Olivier és Korda is többek voltak, mint egyszerű angol filmesek, akik Hollywoodban a brit patriotizmusról forgattak, inkább mindketten a brit kormány egyfajta hivatalos nagykövetei voltak". A háború kitörésekor hazatérő David Niven a könyvben elmondja, hogy "az ország számára az lett volna a legveszélyesebb, ha Olivier tevékenységére fény derül. Veszélyes helyzet volt, mert Larryt a letartóztatás réme mellet német ügynökök fenyegették volna".

A SOE történetét kutató egykori hírszerzési tiszt, Foot professzor szerint a könyv állításai "tökéletesen kézenfekvőek". Szerinte "a SOE 1940 júliusi alapítása után az Egyesült Államokban az EH egységen keresztül propagandamunkát is végzett, amelyet többen is segítettek".

Olivier végül 1941-ben tért haza Nagy-Britanniába, és a légierőhöz csatlakozva 456 repülőórát teljesített. Eközben tovább játszott, és több hazafias filmben, így A negyvenkilences szélességi fokban és az V. Henrikben is szerepelt. Érdekes módon utolsó szerepében is egy katonát játszott Derek Jarman 1989-es Háborús rekviemjében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár